top of page

Meddig bírja egy fogtömés?

Gyakori kérdés, hogy meddig bírja egy fogtömés.

Egy jó anyagból jól elkészített tömésnek legalåbb 10 évet ki kell bírnia, de nålunk nem ritka a 20-30 éves fotömés sem.


A jĂł alapanyag fontossĂĄga nem lehet kĂ©rdĂ©s tĂĄrgya, Ă©ppen ezĂ©rt mi a többszörös dĂ­jnyertes Renamel tömƑanyagokat hasznĂĄljuk.


Mit jelent a jó elkészítés?

đŸŒș Az ĂŒreg alapos kitisztĂ­tĂĄsa, minden szuvas rĂ©sz eltĂĄvolĂ­tĂĄsa. EllenkezƑ esetben a fertƑzĂ©s tovĂĄbbhalad. đŸŒș A technolĂłgiai elƑírĂĄsok maradĂ©ktalan betartĂĄsa. đŸŒș Ügyelni rĂĄ, hogy jĂł legyen az Ă©rintkezĂ©si pont a szomszĂ©dos fogakkal, ellenkezƑ esetben a fogközök tisztĂĄntartĂĄsa nehĂ©zsĂ©gekbe ĂŒtközik, ami Ășjabb szuvasodĂĄshoz vezethet. đŸŒș ƐrlƑfogaknĂĄl rĂĄgĂłfelszĂ­n kialakĂ­tĂĄs. đŸŒș A harapĂĄs ellenƑrzĂ©se. Ha magas marad a tömĂ©s, az fogszorĂ­tĂĄst/-csikorgatĂĄst okozhat, ami a tömĂ©s idƑ elƑtti kipotyogĂĄsĂĄhoz vezet.


Ha mindezt szem elƑtt tartja a fogorvos, az idƑigĂ©nyes feladat. Épp ezĂ©rt nĂĄlunk egy nagyƑrlƑ fog megtömĂ©se legalĂĄbb 45-60 percet vesz igĂ©nybe. A gyorsan kivitelezett tömĂ©seknĂ©l Ă©rdemes gyanakodni.


MindazonĂĄltal van nĂ©hĂĄny dolog, ami jelentƑsen befolyĂĄsolhatja egy tömĂ©s Ă©lettartamĂĄt. LĂĄssuk, hogy mik ezek Ă©s hogy mit teszĂŒnk ennek kikĂŒszöbölĂ©sĂ©re.

💙 Fontos, hogy ne kerĂŒljön nedvessĂ©g (nyĂĄl, vĂ©r...) a tömĂ©s alĂĄ. Ennek Ă©rdekĂ©ben akkor vĂ©gezzĂŒk el a beavatkozĂĄst -hacsak nem sĂŒrgƑs- ,amikor mĂĄr nem gyulladt, nem vĂ©rzik az Ă­ny. A nyĂĄl Ă©s a vĂ©r izolĂĄlĂĄsĂĄra kofferdamot ("gumilepedƑt") hasznĂĄlunk. 💙 A fogcsikorgatĂĄs jelentƑsen csökkentheti a tömĂ©sek Ă©lettartamĂĄt, mert ilyenkor iszonyatos terhelĂ©s Ă©ri a fogakat. FogszorĂ­tĂł/-csikorgatĂł pĂĄcienseinknek olyan harapĂĄsemelƑt ajĂĄnlunk, amivel megelƑzhetƑ ez a kĂĄros tevĂ©kenysĂ©g ill. kiegyensĂșlyozzuk a harapĂĄst ennek Ă©rdekĂ©ben. 💙 A mĂ©ly szuvasodĂĄsok (nagy ĂŒreg, vĂ©kony falak) roppant mĂłd meggyengĂ­tik a fogat, ezĂ©rt a fog oldala könnyen letörhet a tömĂ©srƑl. RendelƑnk orvosigazgatĂłja, Volom doktor több eljĂĄrĂĄst (chipses szĂĄlerƑsĂ­tĂ©s, transzkoronĂĄlis szĂĄlerƑsĂ­tĂ©s) is kifejlesztett az ilyen fogak megerƑsĂ­tĂ©sĂ©re. TudomĂĄnyos kĂ­sĂ©rletek igazoljĂĄk, hogy az Ă­gy kezelt fogak erƑsebbek lettek, mint egy Ă©rintetlen termĂ©szetes fog.

EzekrƑl az eljĂĄrĂĄsokrĂłl mĂĄr nemzetközi publikĂĄciĂł is szĂŒletett. Akit Ă©rdekel, itt elolvashatja: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/


Ha szeretne hosszĂștĂĄvon tartĂłs Ă©s lĂĄthatatlan tömĂ©seket, szeretettel vĂĄrjuk!

2 729 megtekintés0 hozzåszólås
bottom of page