top of page

Biomimetikus tömés - szép és tartós! - Interjú dr. Farkas Péterrel

A tudomány fejlődése a fogászat területén is töretlen.

Az egyik új vívmány a biomimetikus tömés, amivel akár egy korona is kiváltható és ami már rendelőnkben is elérhető. Akik hozzánk járnak már tudják, hogy mindig teret biztosítunk a leginnovatívabb technikáknak.

Hogy mi fán is terem az új eljárás, miért előnyösebb, mint a hagyományos tömés, erről beszélgettünk egyik biomimetikus restaurációs specialistánkkal, dr. Farkas Péterrel.

🔸Mit takar a biomimetika kifejezés? 🔹A biomimetika a természetben előforduló szerkezetek vizsgálatával és azok lemásolásával foglalkozó tudományág. A fogászatban is arra törekszünk, hogy a restaurált fogak a lehető legjobban megközelítsék az egészséges eredeti állapotot mind küllemben, mind mechanikailag.

Magyarul túl azon, hogy élethűek, hosszú távon legyenek képesek a jó funkció betöltésére.

🔸Miben tud többet egy biomimetikus tömés egy hagyományos tömésnél? 🔹Nagyon lényeges, hogy nem fúrjuk szét a fogat, igyekszünk a lehető legtöbb foganyagot megmenteni, mivel az egészséges saját foganyag rendelkezik a legjobb mechanikai tulajdonsággal. Más anyagokat használunk, mint a hagyományos fogtöméseknél. Általában a fogtömésekhez egyetlen tömőanyagot használnak, mi kettőt, ugyanis más tulajdonságokkal rendelkezik a fog köpenye, a zománc, mint a belseje a dentin, épp ezért nem helyettesíthetők ugyanazzal az anyaggal, amennyiben a cél a természeteshez legközelebbi állapot elérése. Ugyancsak különbözik a ragasztóanyag és a technika is, ezáltal meg tudjuk erősíteni a nagyon meggyengült fogakat is. A végeredmény pedig az, hogy a biomimetikus tömések sokkal strapabíróbbak, jóval tovább tartanak.



🔸Ebből nekem az jön le, hogy jóval macerásabb egy ilyen tömés elkészítése. 🔹Ez így igaz. Jellemző a nagy precizításon túl a magas időráfordítás, hisz a tömőanyag behelyezése lassabb és igen pontosan kivitelezett eljárás. Nem lehet “akárhogy” betenni a tömést. Nagyon vékony rétegekben visszük be az anyagokat, amelyek nem felcserélhető felhasználási rendje szintén titka a tartós sikernek. A fog zománcának pótlására nagyon erős és kemény tömőanyagot használunk, aminek rövid üvegszál töltésű alábélelő tömőanyaggal biztosítunk megfelelő rugalmas alátámasztást, így helyettesítve a fog belső teherviselő részét, a dentint. Nagyon letört és hiányos fogak esetén polietilén rostot is ágyazunk a fogba, ami tudományosan igazoltan jelentős stressz elnyelőként működik (egyfajta belső lökhárító). A tömőanyag fogszövethez rögzítéséhez használt általános ragasztórendszerek kötőereje sajnos idővel csökken, ezért mi a tömésekhez tudományosan bizonyított, hosszú távon (több mint 10 év) leginkább működő anyagokat és eljárásokat alkalmazunk. Van amikor a fenti eljárások is további kiegészítést igénylenek. Különleges szálerősítéses technikáinkkal az egészen kis falakkal rendelkező fogakat is fel tudjuk építeni.

🔸Mikor ajánlható a biomimetikus tömés? 🔹Ha valakinek nagy anyagmennyiség hiányzik a fogából és nem szeretné azt koronával pótoltatni, és persze akkor is, ha egyszerűen kiemelkedően hosszú élettartamú tömésekre vágyik az ember.

🔸Az ilyen tömésekre a garancia is hosszabb? 🔹Természetesen.

A tömésekről írásos bizonylatot (Biomimetic Restauration Passport) is kiállítunk.

🔸Hogyan lehet ilyen tömést igényelni? 🔹Mondja el óhaját recepciósunknak és kérjen időpontot biomimetikus tömés konzultációra Dr Farkas Péter vagy Dr.Volom András Biomimetikus Restaurációs specialistákhoz. Bejelentkezés: +3630/530-2606

2 353 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page