top of page

FOGNYŰVŐK KIŰZÉSE

Gyerekkori szuvasodás ellátása

KELL-E KEZELNI A TEJFOGAKAT?

A tejfog szuvasodása igen gyakori jelenség gyermekkorban, és a tejfog szerkezetéből adódóan a romlás lefolyása sokkal gyorsabb, mint a maradó fogak esetében, ezért igen fontos már a kezdődő szuvasodással is fogorvoshoz fordulni.

 

Sajnos, még ma is él az a tévhit, hogy a tejfogak szuvasodásával nem kell törődni, hiszen ezek csak "átmeneti" fogak, úgyis kiesnek. Óriási hiba így gondolkodni, hisz a szuvas tejfogak ugyanúgy komoly fájdalmat tudnak okozni a gyermeknek, mint a maradó fogak. Ha még ki is kell emiatt húzni őket, akkor még a helyfenntartásról is gondoskodni kell, hogy legyen hová kinőjön később a maradó fog.

SZUVAS TEJFOGAK KEZELÉSE

Minél kisebb a szuvasodás, annál egyszerűbb a kezelés. Amikor a tejfog felületén még csak kicsi az erózió, akkor elegendő elcsiszolni, majd fluoridos lakkal ecsetelni azt.

 

Nagyobb mértékű szuvasodás esetén már tömést kell készíteni. Ehhez természetesen el kell távolítani előzetesen a fertőzött részt. Gyakran fluoridot tartalmazó tömőanyagot használunk, hogy erősítsük a zománcot és megelőzzük a másodlagos szuvasodást.

TEJFOGAT IS LEHET GYÖKÉRKEZELNI?

A különösen elhanyagolt, mély szuvasodás gyakran vezet a pulpa (fogbél) gyulladásához, ami igen fájdalmas, lázzal járó állapotot eredményezhet. Ilyen esetben gyökérkezelés szükséges. Ez nem ugyanolyan, mint maradó fogak esetében, hisz megsérülhetne közben a maradó fog csírája, ezért csak a pulpa koronai részét tisztítjuk ki és cink-eugenol pasztával töltjük fel. Időnként antibiotikum kezelésre is szükség lehet. A fog eltávolítása csak végső esetben kerül szóba, ugyanis tartani kell a maradó fog számára a helyet.

FÁJDALOMMENTES KEZELÉSEK

Legyen szó bármilyen kezelésről, elsődlegesen fontos számunkra, hogy gyermeke ne érezzen fájdalmat kezelés közben. Ennek érdekében sokszor nem fúrót, hanem olyan eszközöket  használunk a szuvas rész eltávolítására, melyek nem járnak hőtermeléssel, ami a leggyakoribb, fájdalmat kiváltó ok. Ha érzéstelenítésre van szükség, még a beszúrás helyét is elzsibbasztjuk egy speciális zselével és számítógépvezérelt, extravékony tűvel ellátott, fájdalommentes érzéstelenítő eszközt alkalmazunk.

Rendszeresen ellenőriztesse gyermeke fogait! Kérjen időpontot állapotfelmérésre!

BIZALOM

A gyerekek esetében még hatványozottabban fontos a kezelést végző orvos személye. Fogorvosaink mindegyike rendkívül türelmes, empatikus, mosolygós, barátságos, ami megnyugatólag hat a gyerekekre.
A kezelés után természetesen a jutalom sem maradhat el.

MEGELŐZÉS MINDENEK ELŐTT

Egy fogorvosi vizit különösen, ha baj van, félelemmel tölti el a gyermeket. Ismeretlen emberek, gépek, zajok… Soha ne akkor vigyük először fogorvoshoz a gyermeket, amikor már kezelésre van szükség!

 

Beszoktató programunkkal már 2 éves kortól játékosan felkészíthetők az esetleges későbbi beavatkozásokra.

Még fontosabb megelőzni a bajt! A Mazsola fogmosi program kiváló segítséget nyújt ehhez mind a gyermekek mind a szülők számára.

VEGYE FEL VELÜNK A KAPCSOLATOT!

Nyitvatartás:

Hétfő-Péntek 9.00-20.00

Hétvégén zárva tartunk. 

+36 1 214 3551 / +36 30 530 2606

bottom of page