top of page

FOGÁSZATI CSONTPÓTLÁS

FOGÁSZATI CSONTPÓTLÁS

Hiányzó fog pótlására a legelőnyösebb kezelési mód a fogbeültetés: egy mesterséges foggyökér beültetése a hiányzó fog helyére. A fogbeültetés egyik alapvető előfeltétele a megfelelő csontmennyiség a hiányzó fog területén. Amennyiben nincsen elegendő csontunk, nem lehet elvégezni a műgyökér beültetését, mert nem lesz, ami megtartsa. Ebben az esetben sem kell azonban feltétlenül lemondania a fogbeültetésről!

FOGÁSZATI CSONTPÓTLÁSSAL LEHETSÉGESSÉ VÁLHAT A FOGBEÜLTETÉS

Sok esetben a fogászati csontpótlásnak köszönhetően a fogbeültetés olyan páciensek számára is elérhetővé válik, akiknél e nélkül elképzelhetetlen lenne a fogbeültetés.

HONNAN TUDOM, HOGY FOGÁSZATI CSONTPÓTLÁSRA VAN SZÜKSÉGEM?

A fogpótlási kezelését megelőző konzultáció keretében 3D CBCT felvétel készül fogazatáról. E 3D-s felvételen fogorvosa számára tisztán láthatóvá válik a fogakat tartó csont állapota: elég magas és széles-e az implantátum beültetéséhez.

HOGYAN ZAJLIK A FOGÁSZATI CSONTPÓTLÁS?

A csontpótlás menetét alapvetően az határozza meg, hogy hol hiányzik a csont: a felső vagy az alsó állkapocsban.

FOGÁSZATI CSONTPÓTLÁS MENETE ALSÓ ÁLLCSONTON

1. ELŐKÉSZÍTÉS

Nagyon lényeges a csontpótlás sikeressége szempontjából, hogy a szájban a lehető legnagyobb tisztaság, sterilitás legyen. Ezért előzetesen fogkőeltávolítást végzünk, betömjük a szuvas fogakat és megszüntetjük a fogínygyulladást.

2. FOGÁSZATI CSONTPÓTLÓ MŰTÉT

A steril előkészítést követően megtörténik az érzéstelenítés, vagy igény szerint altatás.
A műtéti terület feltárását a csonthártya elemelése követi, majd a biomembrán felrögzítése az állcsont egyik oldalán.
A csontfelszínre általában az alsó állcsontból vett saját csontforgácsokat és/vagy csontpótló anyagot helyezünk, hogy a csonthártyát az új -elemelt - pozícióban megtartsuk. Ha túl nagy a hiány, a pótló anyag összenyomódhat. Ilyenkor  titánmerevítésű hálóval borítjuk, hogy a kialakítandó csont formája megfelelő legyen.
A csontpótló anyagot kollagén tartalmú biomembránnal borítjuk. Ez óvja meg a csontforgácsot a felszívódástól.
Utolsó lépésként a  sebet összevarrjuk.

3. A FOGÁSZATI CSONTPÓTLÁS UTÁN

A műtét után szükséges lehet 1-2 napig fájdalomcsillapító szedése. A dagadás megelőzésére hűtés, jegelés javasolt. A sebet a gyorsabb gyógyulás érdekében naponta lézerezzük, valamint bizonyos esetekben antibiotikumos terápiát is alkalmazunk a fertőzés elkerülésére.

4. VARRATSZEDÉS

10 nap elteltével eltávolítjuk a varratokat a szájból.

5. GYÓGYULÁSI IDŐ ÉS KONTROLL

A csontképződéshez átlagosan 4-6 hónapot kell várni. A gyógyulási idő leteltével újabb 3D-s CBCT felvétellel ellenőrzi fogorvosa az új csont mennyiségét. Ha megfelelő a csontvastagság, következhet az fogbeültetés.

FOGÁSZATI CSONTPÓTLÁS MENETE FELSŐ ÁLLCSONTON: ARCÜREG EMELÉS (SINUS LIFT)

Felső fogsorunk felett nagyrészt üregek találhatók, egészen pontosan az arcüreg. Az üreg miatt fogaink itt igen vékony csontrétegben ülnek. Ez a csont hajlamos olyannyira elvékonyodni, hogy teljesen ellehetetlenítse egy fogimplantátum beültetését.
A csontpótlás a felső állcsonton egy rutinszerűen végzett beavatkozás. A sinuslift, más néven arcüreg emelés, az arcüreg alapjának megvastagítását célozza meg.

AZ ARCÜREG EMELÉS MENETE

A fogatlan állcsontgerincen felfelé behatolva, az arcüreg irányába megemeljük az arcüreg nyálkahártyáját, majd csontpótló anyagot juttatunk be alá. Ezzel megnöveljük a rendelkezésre álló csontvastagságot úgy, hogy beférjen egy legalább 10 mm hosszú implantátum. A beavatkozás kb. 4mm arcüregalap vastagságtól végezhető el. Ettől vékonyabb csont esetén nyílt sinusliftet kell végezni.

A CSONTPÓTLÁS KOCKÁZATAINAK CSÖKKENTÉSE

A leggyakoribb szövődmény a csontpótlás elfertőződése. Ez ellen kifogástalan szájhigiénével, antibiotikummal és fertőtlenítő hatású szájöblítővel védekezhetünk.

MENNYIRE SIKERES A CSONTPÓTLÁS?

Klinikánkon nagyon ritka, hogy egy csontpótlás ne maradjon meg. Ennek oka egyrészt nagyfokú műtéti sterilitás. A csontkaparék például, amit a csontpótláshoz használunk, semmivel nem érintkezik. A steril gyűjtőből azonnal a felhasználás helyére kerül. A másik ok specialistáink által alkalmazott műtéti technika.

KÉRDÉSEIVEL FORDULJON HOZZÁNK BIZALOMMAL, MUNKATÁRSAINK TUDÁSUK LEGJAVÁT ADVA IGYEKEZNEK MEGVÁLASZOLNI AZOKAT!

VEGYE FEL VELÜNK A KAPCSOLATOT!

Nyitvatartás:

Hétfő-Péntek 9.00-20.00

Hétvégén zárva tartunk. 

+36 1 214 3551 / +36 30 530 2606

bottom of page