top of page

HORKOLÁSTERÁPIA

HORKOLÁSTERÁPIA

A horkolás sok esetben nem csak egy zavaró hangjelenség, hanem - légzéskimaradás esetén - komoly egészségügyi kockázatot is rejtő probléma, amivel mindenképp foglalkozni kell.

MI OKOZZA A HORKOLÁST?

Általában a légutak beszűkülése a - belégzés során egyébként szabályosan áramló - levegőben örvényeket kelt.  Ezek az örvények megrezgetik például a lágy szájpadot, ami a jól ismert zajokhoz vezet. Minél kisebb lesz a légutak átmérője annál erősebb lesz a horkolás is. A légutat beszűkítheti például a nagy orr- vagy torokmandula, az orrsövényferdülés, a szűk felső állcsont, a hátraeső alsó állcsont vagy akár az elhízás miatt megnőtt nyakkörfogat.

A BAJ NEM JÁR EGYEDÜL!

Sajnos a horkoláshoz kb. 10%-ban társul a légzéskimaradás. A horkoló lélegzete elakad, majd egy idő múlva nagy horkantással - szinte fuldokolva- vesz újból levegőt. Ez már egy könnyen végzetes betegségeket előidéző állapot, amely gyakran vezet magas vérnyomáshoz, stroke-hoz. A légzéskimaradásra hajlamosoknál felfokozódik az érelmeszesedés folyamata, nappal sokszor nagyon aluszékonnyá, fáradttá válnak és akár például közlekedési balesetet is okozhatnak.

MIT TEHETÜNK A HORKOLÁS ELLEN?

- Túlsúly esetén fogyás az elsődleges!
- A szájba helyezhető horkolásgátlók hatásosan csökkentik, vagy akár teljesen meg is szüntetik a horkolást.
- A fül-orr-gégészek is segíthetnek a lágy szájpadot feszesebbé tevő műtétekkel.

MI A TEENDŐ, HA FELMERÜL A LÉGZÉSKIMARADÁS GYANÚJA?

Mindenképpen alváslaboratóriumi vizsgálatra van szükség. A közepes vagy enyhe légzéskimaradások kezelésében a professzionális horkolásgátlók kiváló segítséget nyújtanak. A súlyos légzéskimaradás terápiájában az éjjeli lélegeztető készülékek (CPAP) kapnak szerepet.

HORKOLÁSGÁTLÓK

HOGYAN MŰKÖDIK EGY PROFESSZIONÁLIS HORKOLÁSGÁTLÓ?

Az elv roppant egyszerű:

A horkolás és az éjszakai légzéskimaradások jelentős részének hátterében - mint azt írtuk - a légutak beszűkülése áll. A horkolásgátlók az alsó állkapcsot előremozdítva megnövelik a légutak átmérőjét a nyelvgyök táján. Ez az esetek túlnyomó többségében segít. Sajnos nincs olyan előzetes vizsgálat, amellyel megmondhatnánk, hogy hatásos lesz-e az ilyen terápia. Ezért is készítjük a Silensor horkolásgátló készülékeket pénzvisszafizetési garanciával, hogy ne érezzék pácienseink kiszolgáltatottnak magukat.

HOGYAN KÉSZÜL A SILENSOR HORKOLÁSGÁTLÓ?

A horkolásgátló elkészítése lenyomatvétellel kezdődik. Pár nap alatt a laboratórium mélyhúzott technológiával elkészíti a készüléket. Az átadást követően lehet, hogy 1-2 alkalommal igazítani kell a horkolásgátlót, ha viszont jól be van állítva, azonnal - már az első éjszakán - hatásosan működni kezd.
A Silensor horkolásgátló óriási előnye - összehasonlítva más, szájon belüli horkolásgátló eszközzel -, hogy viszonylag kicsi, ezért elég kényelmes viselet.

HOGY NÉZ KI A SILENSOR HORKOLÁSGÁTLÓ?

Két (alsó és felső fogívre való) vákumformázással gyártott fogvédőszerű eszközről van szó, ami hasonló a fogfehérítő sínekhez. Ezek a mélyhúzott sínek egy kis összekötő elemmel vannak rugalmasan egymáshoz rögzítve, megakadályozva az alsó állkapocs hátraesését alvás közben.

SZÉP ÁLMOKAT!

HA NYUGODT ÉS KELLEMES ÉJSZAKÁKAT SZERETNE SZEREZNI PÁRJÁNAK, VÁRJUK JELENTKEZÉSÉT!

VEGYE FEL VELÜNK A KAPCSOLATOT!

Nyitvatartás:

Hétfő-Péntek 9.00-20.00

Hétvégén zárva tartunk. 

+36 1 214 3551 / +36 30 530 2606

bottom of page