top of page

CISZTA VAGY GRANULOMA ELTÁVOLÍTÁS

A CISZTA ÉS A GRANULOMA GÓCNAK SZÁMÍT

Az elhalt vagy gyökérkezelt fogak gyökércsúcsán ciszta vagy granuloma alakulhat ki. Bármelyik elváltozásról is van szó, kezelése során általában gyökércsúcs rezekciót alkalmazunk, ami azt jelenti, hogy szájsebészeti módszerrel kitisztítjuk a cisztát, vagy a granulomát,  és eltávolítjuk a gyökércsúcsot, amiből a folyamat kiindult.

A MŰTÉT MENETE

A beavatkozást helyi érzéstelenítésben végezzük.

Első lépésként egy metszést ejtünk az ínyen, majd speciális fúróval, steril körülmények között egy ablakot vágunk a csonton, ezen keresztül egy kürettkanál segítségével eltávolítjuk a cisztát vagy a granulomát.  

Fúróval megrövidítjük a gyökércsúcsot. Soha nem használunk vésőt ehhez a művelethez, nehogy megrepedjen hosszában a fog.

Ezután  pár öltéssel összevarrjuk a sebet.

A varratokat egy hét elteltével eltávolítjuk, az íny sebe ezalatt begyógyul.

 

A beavatkozás a szájsebészeti műtétek közül talán a legkevésbé megterhelő, egyszerű esetben kb. 20 percig tart. A gyorsabb sebgyógyulás érdekében a sebet lézerezzük.

A teljes gyógyulás, visszacsontosodás kb. 6 hónapot vesz igénybe, ekkor célszerű kontrollröntgent is készíteni, hogy minden rendben van-e.

A PROBLÉMA NÉHA KIÚJULHAT

Ha a ciszta vagy granuloma kiújul, akkor vagy újra panaszossá válik a kezelt fog, vagy a kontroll röntgenfelvételen újra látható a gyökércsúcs körüli elváltozás. Ilyen esetekben a fog kezelésére vagy újabb rezekció és retrográd gyökértömés jön szóba, vagy a fog eltávolítása, aminek hatására a krónikus gyulladás magától megszűnik.  Rezekció előtt, amennyiben lehetséges, új, tiszta gyökértömést készítünk, hogy ezzel is javítsuk a gyógyulás lehetőségét.

 

Sikertelenség sajnos a leggondosabb műtéti ellátás során is előfordulhat, aminek az oka az, hogy a gyökércsatornában a legtisztább gyökértömés után is marad kevés baktérium. Ha ezekkel a szervezet immunrendszere lokálisan, bent a csont mélyén nem tud megbirkózni, akkor ciszta vagy granuloma újra kialakulhat.

KÉRDÉSEIVEL FORDULJON HOZZÁNK BIZALOMMAL, MUNKATÁRSAINK TUDÁSUK LEGJAVÁT ADVA IGYEKEZNEK MEGVÁLASZOLNI AZOKAT!

VEGYE FEL VELÜNK A KAPCSOLATOT!

Nyitvatartás:

Hétfő-Péntek 9.00-20.00

Hétvégén zárva tartunk. 

+36 1 214 3551 / +36 30 530 2606

bottom of page