top of page

BARÁZDAZÁRÁS

MI A BARÁZDA?

Ha megfigyeljük, a hátsó fogaink úgy néznek ki közelről, mint egy hegyvidék: hegycsúcsokkal, völgyekkel, árkokkal – ez utóbbiak a barázdák. Ennek a felszín-formának a  szerepe a táplálék megőrlése: ha az őrlőfogaink felszíne sima lenne, nem tudnánk megrágni az ételt.

A GYEREKKORI SZUVASODÁSOK 80%-A BARÁZDÁBÓL INDUL EL

A barázdák elég  gyakran igen mélyek és szűkek. Annyira szűkek, hogy a fogkefe sörtéje képtelen belehatolni. Kiválóan bele tudjuk rágni a táplálékot, de lehetetlen a lepedéket onnan kitisztítani. Nem véletlen, hogy a gyerekkori szuvasodások 80%-a barázdából indul el. Ráadásul a frissen előtörő maradó fogak zománca éretlen, vagyis kevés bennük az ásványianyag tartalom, így egyébként is hajlamosabbak a szuvasodásra mintegy 2 évig.

BARÁZDAZÁRÁSSAL 2 LEGYET ÜTÜNK EGY CSAPÁSRA

Egyrészt lehetővé tesszük a tisztíthatóságot azáltal, hogy feltöltjük a szűk, nem tisztítható részt, másrészt a barázdazáró anyagból fluorid kerül a fogakba, amivel erősítjük a fogzománcot.

HOGYAN TÖRTÉNIK A BARÁZDAZÁRÁS?

Előzetesen alaposan kitisztítjuk a barázdák mélyét egy speciális porral. Ez egy nagyon fontos mozzanat, hisz ha a lepedéket nem sikerül maradéktalanul eltávolítani, akkor a szuvasodás észrevétlenül indul el a barázdazáró anyag alatt.  Épp ezért csak olyan helyen szabad lezáratni a barázdákat, ahol adottak ehhez a feltételek.

 

Ezt követően feltöltjük a kis árkocskák  alját barázdazáró anyaggal, tisztíthatóvá téve így a fogat. Ez az anyag egy  fogszínű tömőanyag-féle, ami gyakran fluoridot is tartalmaz a zománc erősítése érdekében.

HA MÁR SZUVAS A BARÁZDA

Ha már elindult a szuvasodás, akkor kiterjesztett barázdazárást alkalmazunk. Ez már inkább hasonlít egy fogtöméshez, hisz fúróval kell eltávolítani a szuvas részt és utána le kell zárni barázdazáró tömőanyaggal az üreget.

A KEZELÉSRŐL

A normál barázdazárás érzéstelenítés nélkül is teljesen fájdalommentes. A kezelés kb. 20-30 percet vesz igénybe. A kiterjesztett barázdazárásnál, akárcsak egy fogtömésnél, érzéstelenítőt használunk.

A BARÁZDAZÁRÁS OPTIMÁLIS IDŐPONTJA

A rágófelszínek védelmét a fog előtörése után maximum fél éven belül célszerű elvégeztetni.

FIGYELEM!

Sok szülő nem tudja, hogy az első maradó őrlőfognak, a 6-osnak nincs tejfog párja, így hiába várják, hogy kiessen a tejfog és annak a helyére bújjon ki a maradó. Sokszor mire észreveszik, hogy kint van, már be is szuvasodott. Az első maradó rágófog a tejfogak mögött bújik ki 6 éves kor körül.

KÉRDÉSEIVEL FORDULJON HOZZÁNK BIZALOMMAL, MUNKATÁRSAINK TUDÁSUK LEGJAVÁT ADVA IGYEKEZNEK MEGVÁLASZOLNI AZOKAT!

VEGYE FEL VELÜNK A KAPCSOLATOT!

Nyitvatartás:

Hétfő-Péntek 9.00-20.00

Hétvégén zárva tartunk. 

+36 1 214 3551 / +36 30 530 2606

bottom of page