top of page

FLUORIDÁLÁS

A TERMÉSZETES FLUORIDBEVITEL NEHEZEN KONTROLLÁLHATÓ

A fluoridok zománcot erősítő hatását rengeteg tudományos vizsgálat támasztja alá. Fluor több módon is bekerülhet a szervezetbe. Táplálékkal, ivóvízzel, ásványvízzel, sóval, teflon edényekből, valamint - nagyobb gyerekek vagy felnőttek esetében -a rendszeres szájápolás során fogkrémek, szájvizek használatával.

 

Mivel az egyéni fluorid bevitelt nehéz ellenőrizni, a túlzott bevitel pedig nem kívánatos, fontos, hogy mindenki a saját életkorának megfelelő fogkrémet, szájvizet használja, mert ezek fluorid tartalma eltérő.

Öblíteni nem képes kisgyermeknek ne adjunk fluoridos fogkrémet!

A FOGAK FOGÁSZATI FLUORIDÁLÁSA

A fluoridot a fogászat régóta használja a szuvasodás megelőzésére, ugyanis a fogzománcba beépülve helyettesíti a kálciumot és erősíti a zománcot. A szuvasodást megelőző hatása csak a sima fogfelszíneken érvényesül, a barázdákban, felszíni érdességekben nem.

 

A fogak fluoridálására a fluorid iontoforézis, a kisebbeknél pedig a fluorid lakk ajánlható, melyből hónapokon keresztül folyamatosan áramlik a fluorid a fogakba. Mindkettő rendelői alkalmazást igényel. Különösen jótékony a fluoridálás, ha "porladásra" hajlamos a fog.

Az Iontoforézis kezelés során a készülék akkumulátora olyan áramot gerjeszt, mely segít a fluorid ionoknak bejutni a fogzománcba.

JÓ-E A TABLETTÁS FLUORID KEZELÉS?

A tablettákkal adagolt fluorid kezelésről tudni kell, hogy szűk a terápiás dózisa, azaz könnyű túladagolni. Az adag kiszámításánál figyelembe kell venni az ételekkel, italokkal bekerülő fluorid mennyiségét is. Ez szinte lehetetlen, így inkább azok az eljárások javasoltak (a feljebb említett fluoridos lakk és fluorid iontoforézis), amikkel közvetlenül a fogakba jut a fluorid és nem érinti a szervezet egészét.

FEHÉR FOLTOK A FOGAKON

A fogakon lévő krétafehér foltok ásványi anyag hiányára utalnak a zománcban, ilyenkor segít a Tooth Mousse gél, ami klinikánkon megrendelhető.

ELLENŐRIZTESSE GYERMEKE FOGAIT, HOGY SZÜKSÉGE VAN-E FLUORID BEVITELRE!

VEGYE FEL VELÜNK A KAPCSOLATOT!

Nyitvatartás:

Hétfő-Péntek 9.00-20.00

Hétvégén zárva tartunk. 

+36 1 214 3551 / +36 30 530 2606

bottom of page