top of page

BRUXIZMUS (FOGSZORÍTÁS,

FOGCSIKORGATÁS)

BRUXIZMUS (FOGSZORÍTÁS, FOGCSIKORGATÁS)

A fogszorítás nem betegség, hanem egy jelenség, válaszreakció. Amennyiben hosszan, éveken át, nagyon intenzíven csikorgatunk, az az életminőséget is nagyban lerontja és hozzájárulhat különféle betegségek kialakulásához. Megkülönböztetünk nappali és éjszakai csikorgatást. Előbbi az esetek nagyjából 20%-a és kezelése is nehezebb.

MIÉRT SZORÍTJUK FOGAINKAT?

A fogszorítás alapvetően két okra vezethető vissza.

Stressz: A napközben lezajlott stressz-okozta „élményeket” álmunkban újraéljük, és erre fogszorítással reagálunk.

Rossz fogsorérintkezés: Az alsó és felső fogak kiegyensúlyozatlan érintkezése szintén fogszorításhoz, csikorgatáshoz vezet.

VAN-E KÜLÖNBSÉG A FOGSZORÍTÁS ÉS A CSIKORGATÁS JELENSÉGE KÖZÖTT?

Tulajdonképpen mindkettő fogszorítás, csak az egyik statikus, a másik az állkapcsok mozgásával jön létre.

MILYEN ERŐVEL ÉS MENNYI IDEIG SZORÍTHATJUK A FOGAINKAT?

Hatalmas erők ébrednek ilyenkor és a szorítás néha egyfolytában több percig is tarthat. Egy fogszorító képes akár ínyszélnél letörni a fogát!

MILYEN TÜNETEI VANNAK AZ ÉJSZAKAI FOGSZORÍTÁSNAK?

Éjszakai fogszorításról lévén szó, a tünetek egy része logikusan a reggeli ébredés után a legerősebb. A tünetek között szerepelhet:

 • többszöri, ok nélküli felébredés

 • fáradt ébredés, levertség

 • nyak-, váll-, hát- és derékfájás

 • reggeli fejfájás

 • kattogó rágóízület

 • fognyaki kopások

 • letöredezett fogak

 • karzsibbadás

 • esetlegesen migrén

 • ismeretlen eredetű fülzúgás

 • ismeretlen eredetű arcüregi  fájdalmak

FOGSZORÍTÁS KEZELÉSE

Rendelőnk bruxizmus specialistája egy külön eljárást dolgozott ki a fogszorítás kezelésére, amelynek első lépése a tünetek megszüntetésére irányul. Ezt egy különleges miniatűr éjszakai harapásemelő sín segítségével érjük el, aminek elsődlegesen nem a harapás emelése a célja, hanem a szájnyitó reflex aktiválása. Ily módon, amikor összekoccanak az elülső fogaink, beindul az előbb említett reflex és nem alakul ki a fogszorítás. Hogy ez jól tudjon működni, be kell tudni állítani a készüléket, ami speciális tudást igényel. A végleges beállítás 3-4 alkalmat is igénybe vehet, de általában már az első alkalom után is jelentős a változás és pihentebb az ébredés.

 

A cél azonban a végleges megoldás, hogy a páciens készülék nélkül is jól aludjon és tünetmentes legyen. Ehhez szükséges a harapás kiegyensúlyozása, a fogsorérintkezés kiegyenlítése, ami egy relaxációs (kilazított izmok melletti) harapásrögzítést követően történik.

A relaxációs harapásrögzítés képet ad arról, hogy hol van korai érintkezés a fogsorokban és látjuk belőle azt is, hogy mit kell a fogakon igazítani ahhoz, hogy az érintkezés egyenletes legyen.

ÖN FOGSZORÍTÓ? TÖLTSE KI KÉRDŐÍVÜNKET ÉS MEGTUDHATJA!

VEGYE FEL VELÜNK A KAPCSOLATOT!

Nyitvatartás:

Hétfő-Péntek 9.00-20.00

Hétvégén zárva tartunk. 

+36 1 214 3551 / +36 30 530 2606

bottom of page