top of page

FOGÁGYBETEGSÉG KEZELÉSE

FOGÁGYBETEGSÉG KEZELÉSE

A fogágybetegség korai jelei

Érzékeny és vérző fogíny, ínysorvadás, esetleg enyhén mozgó fogak - ezek mind a fogágy megbetegedésének korai jelei, melyek rövid időn belül a fogak elvesztéséhez vezethetnek. Amennyiben a következő tüneteket tapasztalja, elengedhetetlen a kezelés mihamarabbi megkezdése:

 

  • Tapintásra is fájdalmas, vagy érzékeny íny

  • Duzzadt, vörös íny

  • Fogínyvérzés egy átlagos fogmosás alkalmával is

  • A visszahúzódott fogíny (fogínysorvadás), amely láthatóvá teszi a fognyaki részt vagy a koronák fém vázát

  • Apró rések az íny és a fog között

  • Kellemetlen lehelet

  • A fogak között megjelenő rések

  • Mozgó fogak

A FOGÍNYGYULLADÁS KEZELÉSE LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE

1. DIAGNOSZTIKA

Az ínygyulladás okainak felderítése és a helyzet súlyosságának felmérése modern képalkotó technológiákkal: fogászati röntgen vagy 3D-s CBCT-felvétel készítése segítségével történik. A fogágy állapotának felmérését mechanikai eszközökkel (tasakmérés) végezzük.

2. A FOGAK MEGTISZTÍTÁSA

A fogínysorvadás kezelése a lerakódott fogkő eltávolításával veszi kezdetét.

3. FOGGYÖKEREK MEGTISZTÍTÁSA

A gyulladt fogíny alatti terület célzott tisztítása gyökérfelszín simítással történik.  
Ha csak a fogakat tisztítjuk le, de a baktériumoktól fertőzött foggyökeret nem, az íny nem képes visszatapadni a gyökérre, pedig ez nélkülözhetetlen a fogágybetegség megállítása érdekében.
Emiatt el kell távolítani a gyökerek felszíni rétegét (kb. 0,2 mm), amely át van itatva a bakteriális mérgekkel. E parodontológiai eljárásnak 2 típusa létezik: a zárt és a nyílt kürettázs.

4. GYÓGYSZERES KEZELÉS

Súlyos esetekben szükségessé válhat a fogágybetegséget okozó baktériumflóra pontos megismerése. Mintát veszünk a tasakból, s ezt laboratóriumba, genetikai tesztre küldjük, hogy a tasakok mélyén élő baktériumokat azonosítsuk. Ennek ismeretében célzott antibiotikum-terápiával tesszük a kezelést hatékonyabbá.

5. MEGLAZULT FOGAK VISSZAERŐSÍTÉSE

Ha a fogágybetegség olyan fázisig jutott, hogy az már fogaink stabilitását is veszélyezteti, a meglazult fogakat sínezéssel újrastabilizáljuk, megelőzve a fogak elvesztését.

6. SZÁJHIGIÉNÉS TANÁCSADÁS

Az állapot megőrzése szempontjából a kezelés után is kiemelten kell figyelni a fogak tisztán tartására, ezért külön szájhigiénés programot dolgoztunk ki fogágybeteg pácienseink számára.

VEGYE FEL VELÜNK A KAPCSOLATOT!

Nyitvatartás:

Hétfő-Péntek 9.00-20.00

Hétvégén zárva tartunk. 

+36 1 214 3551 / +36 30 530 2606

bottom of page