top of page

MYOFUNKCIONÁLIS FOGSZABÁLYOZÁS

Gyengéd fogszabályozás elsősorban, de nem csak gyerekeknek. Az egyetlen olyan fogszabályozás, ami az okokat is kezeli, ami a hosszútávú siker záloga.

_TIM7830.jpg

SZABÁLYTALAN FOGAZAT OKAI

Csak keveseknek adatik meg (a szakirodalom szerint  a populáció 10-20%-ának), hogy szabályos fogívet, tökéletes fogsort tudhassanak a magukénak.

A szabálytalan fogazat általában nem örökletes, kialakulásának oka egyrészt a nem megfelelő állcsont(arc) növekedésben másrészt a kóros izomerőkben keresendő, melyek nem kívánt helyzetbe mozgatják a fogakat.

A SZABÁLYTALAN FOGAZAT KÖVETKEZMÉNYEI

A torlódott fogazat, a fogsorzáródási rendellenességek nem csak esztétikai problémát jelentenek, hanem rágási, hangképzési, testtartásbeli  zavarok is jelentkezhetnek, a nehezebb tisztíthatóság következtében pedig megnő a szuvasodás kockázata.

HÁNY GYEREKET ÉRINT A SZABÁLYTALAN FOGAZAT?

A legújabb kutatások szerint a gyerekek több, mint 90%-a "fejleszt ki" valamilyen fogsorzáródási rendellenességet, ami sok esetben már a gyermek 5. életéve előtt nyilvánvalóvá válik.

 

A myofunkcionális fogszabályozás lehetőséget teremt egy korai, akár már tejfogazatban elkezdhető gyengéd, gyerekbarát kezelésre.

MI A MYOFUNKCIONÁLIS FOGSZABÁLYOZÁS LÉNYEGE?

MEGSZÜNTETI A SZABÁLYTALANSÁG OKAIT (SZÁJLÉGZÉS, NYELVLÖKÉSES NYELÉS ÉS HANGKÉPZÉS).

MIÉRT KEVÉS A HELY A MARADÓ FOGAK SZÁMÁRA?

Mindenkiben megvan a genetikai hajlandóság, hogy a saját fogai a saját állcsontjában elférjenek. Ha ez nem így van, akkor valami megakadályozta a normális állcsont(arc)fejlődést. Ez a valami pedig a nyelv.

MI A NYELV SZEREPE AZ ARCFEJLŐDÉSBEN?

A nyelv helye a szájpadláson van nyugalmi helyzetben és nyelés közben is.  Ez biztosítja a felső fogív tágasságát ill. a felső állcsont nyomásával beindítja annak normális növekedését. Ha a nyelv nincs a helyén, alulfejlett lesz az állcsont, nem fognak elférni a fogak.

A ROSSZ NYELVTARTÁS  OKAI

CUMI, UJJSZOPÁS

SZÁJLÉGZÉS (NYITVA A SZÁJ - LEESIK A NYELV)

CUMISÜVEGES TÁPLÁLÁS

SZÜLETÉSKORI OXIGÉNHIÁNY MIATTI HYPOTONIA (RENYHE AZ AJAK- ÉS NYELVIZOM - NYITVA A SZÁJ, LEESIK A NYELV )

RÖVID NYELVFÉK, MELYEK SZINTÉN LEKÉNYSZERÍTIK A NYELVET AZ ALSÓ SZÁJTÉRBE

MITŐL KERÜLNEK A FOGAK NEM KÍVÁNT HELYZETBE?

A Földön egy tárgyat A-ból B pontba erő hatására tudunk elmozgatni. Ez alól a fogak sem kivételek.  A fogak körüli kórosan működő izmok (ajak-, orca-, és nyelvizmok) kényszerítik a fogakat nem kívánt helyzetbe.

MITŐL MŰKÖDNEK RENDELLENESEN AZ IZMOK?

A szoptatás elmaradása, a cumizás, az ujjszopás egyrészt negatívan befolyásolják az izmok erejét, a nyelv pozícióját, másrészt  elősegítik a szájlégzés, a nyelvlökéses nyelés és hangképzés kialakulását, ami újabb problémákat generál.

MILYEN ESZKÖZÖKKEL TÖRTÉNIK A MYOFUNKCIONÁLIS FOGSZABÁLYOZÁS?

A terápia során az ausztrál Myoresearch (www.myoresearch.com) fogvédő-szerű kivehető Myobrace myofunkcionális trénereit és fogszabályozóit használjuk. A 25 éves rendszert a világ több, mint 100 országában alkalmazzák sikerrel.

 

A terápia során általában 3 Myobrace készüléket használunk, melyeket bizonyos esetekben ki kell egészíteni egyéb kivehető eszközzel például a fogív nagyobb mértékű tágítása érdekében.

MENNYI IDEIG TART A MYOFUNKCIONÁLIS FOGSZABÁLYOZÁS?

Amennyiben nem túl nagy mértékű elváltozásokról van szó és a páciens betartja a használatra vonatkozó előírásokat (hordási idő és mód), átlagosan 1,5 - 2 év alatt befejezhető egy kezelés.

CSAK GYEREKEKNÉL HASZNÁLHATÓ?

Önálló myofunkcionális fogszabályozást főként gyermekkorban, elsősorban a vegyes fogazat időszakában lehet végezni. A legoptimálisabb 6-8 éves korban belevágni. Bizonyos esetekben, például bulldogharapás okán, célszerű még korábban, már tejfogazatban elkezdeni a terápiát.

Kiegészítő kezelésként bármely életkorban használható, sőt célszerű is alkalmazni a funkciók helyreállításának érdekében.

KOMPLEX KEZELÉSEKET VÉGZÜNK

A szabálytalan fogazat egy soktényezős egyenlet eredménye, így a terápiának is ehhez kell igazodni.

 

Rendelőnkben a fogszabályozásra is igaz, hogy az okokat is kezeljük a mielőbbi és hosszútávon stabil eredmény érdekében, legyen szó gyermekről vagy felnőttről, kivehető vagy rögzített készülékekről. Ennek érdekében együttműködünk fül-orr-gégésszel, allergológussal, orthopédussal, logopédussal és gyógytornásszal is.

HÁNY ÉVES KORBAN ÉRDEMES FELMÉRNI AZ ESETLEGES PROBLÉMÁKAT ÉS ELKEZDENI A KEZELÉST?

Normális esetben 5-6 éves kor körül, a szülő számára is feltűnő elváltozások esetében pedig már korábban is  érdemes megnézetni a gyermek fogait fogszabályozási szempontból is. Ebben az életkorban már a kezelés is elkezdhető.

KÉRDÉSEIVEL FORDULJON HOZZÁNK BIZALOMMAL, MUNKATÁRSAINK TUDÁSUK LEGJAVÁT ADVA IGYEKEZNEK MEGVÁLASZOLNI AZOKAT!

VEGYE FEL VELÜNK A KAPCSOLATOT!

Nyitvatartás:

Hétfő-Péntek 9.00-20.00

Hétvégén zárva tartunk. 

+36 1 214 3551 / +36 30 530 2606

bottom of page