top of page

HAGYOMÁNYOS RÖGZÍTETT FOGSZABÁLYOZÁS

MARADÓ FOGAZATBAN A LEGGYAKRABBAN HASZNÁLT FOGSZABÁLYOZÓ ESZKÖZ A HAGYOMÁNYOS RÖGZÍTETT KÉSZÜLÉK.

Mely életkorban alkalmazható rögzített fogszabályozó?
A rögzített fogszabályozó készülékeket akkor lehet alkalmazni, ha már hetestől hetesig alul és felül is kibújtak a maradó fogak. A kezelésnek felső korhatára gyakorlatilag nincs.

ELŐNYÖK ÉS KOCKÁZATOK

HAGYOMÁNYOS RÖGZÍTETT FOGSZABÁLYOZÓ ELŐNYEI

Gyors és hatékony.


Nem igényel különösebb energiabefektetést a páciens részéről, hisz nem kivehető, így a készülék szabályozó ereje folyamatosan tud hatni a fogakra.

HAGYOMÁNYOS RÖGZÍTETT FOGSZABÁLYOZÓ KOCKÁZATAI

A folyamatosan ható erő miatt felszívódhat a gyökér egy része. Ennek jóval kevesebb a kockázata, ha nem hagyományos, hanem lágy erőkkel szabályozó ún. önligírozó rögzített fogszabályozót választ.

 

Ugyancsak hátrány, hogy maradó fogazatban már nincs mód az állcsontok "növesztésére", tehát annyi hellyel kell gazdálkodnunk, amennyi van. Épp ezért időnként foghúzás szükséges. Mindez megelőzhető, ha a rossz izomfunkciók kezelésére már akár tej- , de vegyes fogazatban, amikor még az arcfejlődés befolyásolható, mindenképp sor kerül. Tudjon meg többet a myofunkcionális fogszabályozásról.


Rossz szájhigiéne esetén, beszuvasodhatnak a fogak a bracketek körül, ezért rendelőnkben kiemelt figyelmet fordítunk a rögzített készüléket viselő pácienseink szájápolási oktatására, rendszeres ellenőrzésére és megelőző prophy-jet és fluoridáló kezelésére.

A FOGSZABÁLYOZÁS MENETE

1. FOGSZABÁLYOZÁSI KONZULTÁCIÓ

A hagyományos fogszabályozó kezelés előtt részletes kezelési tervet készít Önnek fogszabályozó orvosa, mely a következők alapján készül:

 

-Személyes igényfelmérés

-Állapotfelmérés

-Fogakról készült lenyomat

-Panoráma- és teleröntgen vagy CBCT

-Fotódokumentáció

2. KÉSZÜLÉK FELRAGASZTÁSA ÉS KONTROLLVIZSGÁLATOK

A fogszabályozó készüléket csak egyszer kell felhelyezni, viszont a fogakra ragasztott bracketeken átívelő vékony fém ívet időről időre egyre vastagabbra, erősebbre kell cserélni. Az íveket általában a 4 hetente esedékes vizitek alkalmával cseréljük.

3. A KEZELÉS UTÁN

Hogyan marad mosolya tökéletes a kezelés után is?

A kezelés végén, az állandó fogszabályozó levétele után egy éjszaka viselendő,  úgynevezett retenciós készülékkel biztosítjuk a fogak becsontosodását új helyükön.

 

Meddig szükséges az éjszakai készülék viselése?

Abban az esetben, ha a kezelés során sikerült a fogak körüli izmok (ajak, orca, nyelv) normális működését helyreállítani, csupán néhány hónapig kell hordani az éjszakai készüléket, ellenkező esetben akár élethosszig is viselni kell, ha el akarjuk kerülni a visszaesést.

 

Csökkenthető az éjszakai retenciós készülék viselési ideje?

A Volom Dental-nál minden fogszabályozási kezelést myofunkcionális terápiával egészítünk ki. Ezzel az eljárással magukat a rendezetlen fogsor kialakulásához vezető okokat szüntetjük meg a helyes izomfunkciók visszaállításával. Amennyiben sikeres ez a terápia, az éjszakai készülék viselése néhány hónapra csökkenthető.

ESZTÉTIKUS FOGSZABÁLYOZÓ KÉSZÜLÉKEK

Hagyományos rögzített fogszabályozó készülék ma már nem csak a szokásos fém anyagból készülhet. Fogászati rendelőnkben választhat fehér színű porcelán vagy átlátszó zafírkristály bracketek közül is, melyekkel a fogszabályozása ugyanolyan hatékony lesz, ugyanakkor szinte láthatatlan.

HATÉKONYABB ÉS KÍMÉLETESEBB FOGSZABÁLYOZÁS

A hagyományos rögzített fogszabályozás egyik hátránya, hogy a modern önligírozó és invisalign technológiáktól eltérően, nem kíméletesen mozgatja a fogakat, valamint hogy a fogakra ragasztott bracketek felsérthetik a nyálkahártyát, különösen a kezelés első szakaszában.


Ennek kivédésére pácienseinknek egy speciális trénert ajánlunk rögzített készülékük mellé, ami beborítja a bracketeket, így elkerülhető a lágyrészek irritációja. A tréner párhuzamos használata fel is gyorsítja a kezelést, hisz megszünteti a szabályozás ellen ható kóros izomerőket ill. a harapás enyhe megemelése révén kiküszöböli a fogszabályozás alatt nem ritka fogszorítós panaszokat.

GARANTÁLTAN TARTÓS VÉGEREDMÉNY A VOLOM DENTALNÁL

VEGYE FEL VELÜNK A KAPCSOLATOT!

Nyitvatartás:

Hétfő-Péntek 9.00-20.00

Hétvégén zárva tartunk. 

+36 1 214 3551 / +36 30 530 2606

bottom of page