top of page

A SARS-COVID-2 ELLENI SIKERES VÉDEKEZÉSÜNK KULCSPONTJAI

Szeretnénk tájékoztatni Önöket arról, hogy mi történt klinikánkon az elmúlt fél évben a COVID 19 járvány kapcsán, az Önök és kollégáink egészségének védelme érdekében.

2020. március 17-én a kormány elrendelte a fogászati rendelők bezárását. Mivel tudtuk, hogy a betegellátás nem állhat le hosszú hetekre, hónapokra, elkezdtünk gondolkodni azon, hogy miként tehetjük biztonságossá kezeléseinket mind kollégáink, mind pácienseink számára. Természetesen nem hasraütésszerűen, valamiféle elképzelések alapján dolgoztuk ki a protokollt, hanem tudományos tények, kutatások alapján.

 

Elsőként tudtunk letenni az asztalra egy olyan intézkedés-csomagot, amit több rendelő is átvett és azóta is alkalmaz. 

Az eredeti protokollon - időnket és anyagi eszközeinket nem kímélve- még tovább finomítottunk, így bátran állíthatjuk, hogy mostanra minden szinten felkészültünk.

Elmondhatjuk, hogy bárhol másutt, legyen szó üzletekről, bevásárló központokról, fodrászról, kozmetikusról, műkörmösről, étteremről, szállodáról, moziról, színházról, postáról, bankról, stb. nagyobb eséllyel fertőződhetnek, mint nálunk.

Lássuk részleteiben, hogy mit tettünk és mit teszünk azért, hogy Önöknek ne kelljen rettegnie a fertőződéstől, amennyiben fogászati kezelésre jönnek hozzánk!

IMG_7301.JPG

1. ELŐZETES SZŰRÉS

 A  fertőződés a legjobban úgy kerülhető el, ha be sem kerül a vírus a rendelőbe.    

Ennek érdekében egy mindenre kiterjedő kérdőívet kell kitöltenie a pácienseknek online, ami kitér nemcsak az előzetes utazásokra, tömegrendezvényeken történő részvételre, hanem a COVID-ra jellemző minden apró tünetre az elmúlt 14 napot megelőzően.

 

Amennyiben kétségesnek ítéljük a vírusmentességet, ill. műtéti beavatkozások előtt, negatív PCR tesztet kérhetünk, amit pácienseink kényelme érdekében mi magunk veszünk le és továbbítunk a G1 labornak, ahol néhány órán belül megvan az eredmény.

2. BELÉPTETÉSI PROTOKOLL

A klinika területére csak alapos kézfertőtlenítés, lázmérés után, beöltözve (maszk, lábzsák, köpeny, hajháló, védőszemüveg) lehet belépni.

Miért van szükség a beöltözésre?

 

Mert a ruházat, a haj a napi tevékenységek során (utazás, bevásárlás, stb) kontaminálódhat a vírussal. A fertőtlenítő és  teljes “felszerelés” kis csomagokban rendelkezésre áll a bejárat előtti területen.

A váróban egyszerre max. 3 páciens tartózkodhat, így előfordulhat, hogy egy rövid ideig a klinikán kívül kell várakoznia.

IMG_7290.JPG
IMG_4149.JPG

3. SZEMÉLYZET A RENDELŐBEN

Nemcsak kollégáinkat kell óvni a fertőzéstől, hanem azt is meg kell akadályoznunk, hogy ők adhassák át a vírust pácienseinknek.

 

Ennek érdekében csak tünetmentes kollégáink dolgozhatnak. Mindannyian naponta fertőtlenítik a száj- és orrüregüket, hisz a kórokozók itt napokig tünetmentesen megélhetnek.

A védőfelszerelésük része, ami természetesen nemcsak őket, hanem a pácienseket is óvja az esetleges fertőzéstől, az ffp2-es maszk, a védőköpeny, hajháló, védőszemüveg és/vagy plexi maszk a kezelések során.  

A kollégák a privát területre (öltöző, étkező) csak már a felső, szennyezett köpeny levétele után léphetnek be. Ezekben a közös terekben is aeroszol elszívás működik, hogy maszk nélkül beszélgethessenek, étkezhessenek.

4. RENDELŐI HIGIÉNE

Nagyon fontos, hogy a vírus ne kerüljön be a klinika levegőjébe. Ennek érdekében aeroszol elszívást alkalmazunk. Az esetleges vírusokat közvetlenül onnan szívjuk el, ahonnan azok a környezetbe juthatnak, vagyis az orrtól és a szájtól.

Fúrás, csiszolás, fogkőeltávolítás során különösen nagy mértékű az aeroszol képződés, ezért elsődleges fontosságú ennek az eltávolítása. Erre a szokásos nyálszívó nem képes, ezért vásároltunk külön erre a célra kifejlesztett eszközöket. A VacStation nemcsak elszívja az aeroszolt, hanem többszörös szűrőjének és UV lámpájának köszönhetően semlegesíti is a kórokozókat. 

Nem hagyatkoztunk csupán a gyártói nyilatkozatra, az MTA Wigner Jenő Fizikai Kutató Intézetének aeroszol fizikusaival is bemérettük aeroszol elszívó berendezéseink hatásosságát.

 

A klímáról sok esetben bebizonyosodott, hogy képes szétszórni a vírusokat a levegőben, így mi a klíma készülékekbe is vírusszűrőpaplant helyeztünk, hogy megakadályozzuk az esetleges kórokozók keringetését.

 

Folyamatosan fertőtlenítünk a klinika minden szegletében, erre a kezelőhelységekben 2 páciens között külön időt hagyunk. 

 

Minden nap műszak végén, a szokásos takarítást követően 5%-os hidrogén-peroxidos hideg köddel árasztjuk el a rendelőket, ami képes minden kis résbe behatolni és elpusztítani a kórokozókat.

IMG_7289.JPG
IMG_7287.JPG

5. KEZELÉSEK MENETE

A kezelések mindössze annyiban különböznek a szokásostól, hogy a páciensnek a kezelést megelőzően, majd félóránként öblítenie kell 1%-os nanosept aqua fertőtlenítő oldattal, ami legalább 30 percre semlegesíti a szájban esetleg megbújó vírusokat.

Igyekeztünk mindenre gondolni a biztonság érdekében. Az óvintézkedések minimális kellemetlenséggel járnak, ami ebben a helyzetben úgy hisszük, minimális ár egészségünk védelmében.

Reméljük sikerült eloszlatnunk félelmeiket és nem halogatják szükséges kezeléseiket a vírus miatt.

A MASZK ALATT IS MOSOLYOGVA, A SZOKÁSOS PROFIZMUSSAL VÁRJUK ÖNÖKET SZERETETTEL!

IMG_4118.JPG
bottom of page