top of page

Nyári fogbalesetek - mit tegyek, ha kitört a fogam?

Az egyik legsokkolóbb élmény arra eszmélni, hogy kitört a fogunk, ráadásul jól látható helyen. Ilyenkor a minimum egy sírógörcs, ami elkap bennünket. A jó hír azonban, hogy egy jó esztétikai fogorvos képes nyom nélkül eltüntetni a sérülések következményeit.


Mai posztunk témája a valamilyen trauma következtében meglazult ill. kiesett fogak kezelési lehetőségei.


Ha megmozdult a fog


A mozgó fogak kezelése viszonylag egyszerű. Szálerősített sínezéssel stabilizáljuk a mozgó fogakat mindaddig, amíg vissza nem csontosodnak. A gyógyulás körülbelül 1 hónapot vesz igénybe, addig kímélni kell az érintett fogakat.

A sínezéshez Ribbond merevítőrostot használunk, ami kis dimenziójának köszönhetően jelenleg a legkomfortosabb ilyen jellegű anyag. Nem akadályozza sem az étkezést, sem a beszédet.

Az eljárás gyerekek és felnőttek esetében egyaránt használható. Ugyanezt a rostot alkalmazzuk egyébként akkor is, amikor fogágybetegség következtében lazulnak meg a fogak.

A trauma következtében elhalhatnak a fogak, így rendszeresen ellenőrizni kell a vitalitásukat. Ha egy fog elhalt, akkor azt gyökérkezelni kell. Ez sajnos minden fogbalesetnél bennevan a pakliban.


Ha kiesett a fog

Ha a trauma olyan mértékű, hogy a fog ki is esik, akkor más a kezelési protokoll tej- és maradó fogazatban. Tejfogak esetében nem helyezzük vissza a kitört fogat, mert közben esetleg sérülhet a maradó fog csírája. Ilyenkor az esetleges lágyrész sérülések ellátásán túl nincs teendő ill., ha még évek múlva várható csak a maradó fog kibújása a foghiány helyén, akkor helyfenntartó felhelyezésével lehet megőrizni a helyet.

Amennyiben gyerekek vagy fiatal felnőttek maradó fogát érte a sérülés, akkor meg lehet próbálkozni a visszahelyezéssel. Ezt követően a fogat szintén szálerősített sínezéssel stabilizáljuk, amíg be nem csontosodik. Ha sikeres is a visszaültetés, a fog a nagy trauma következtében általában elhal és gyökérkezelni kell.

A kiesett fogat tisztogatás nélkül(‼️) nyálban vagy tejben kell a fogorvosig vinni.

A sikert jelentősen befolyásolja, hogy mennyi idő telik el a sérülés és a visszahelyezés között, épp ezért igyekezni kell a lehető legrövidebb időn belül eljutni a fogorvoshoz.

Klinikánkon soron kívül fogadjuk a traumás pácienseket.

Vannak esetek, amikor a körülmények nem teszik lehetővé az egy az egyben visszahelyezést. Ilyenkor 2 megoldás van: vagy azonnal implantálunk a kitört fog helyére vagy úgy helyezzük vissza a kiesett fogat, hogy szájon kívül gyökérkezeljük, a gyökeret megrövidítjük és a már korábban említett technikával hozzásínezzük a szomszédos fogakhoz. Ez gyakorlatilag egy direkt híd lesz, ami szolgálhat ideiglenesen egy végleges megoldásig, de akár önmagában is működhet hosszútávon is.

Bővebben kezeléseinkről: https://www.volomdental.hu/fogaszati-kezelesek Ha problémája van, forduljon hozzánk bizalommal! Bejelentkezés: +3630/530-2606

1 511 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page