top of page

Mitől színeződhet el a fogam?

Sokakat érintő és zavaró probléma a fogak elszíneződése. A fogak természetes színe a világossárgától a szürkésfehérig bármilyen lehet. Idővel viszont sötétebbek, sárgábbak lesznek, mivel az átlátszó zománc kopik, és az alatta lévő dentin színe érvényesül. Ez egy természetes folyamat. Természetesen nem kell vele megbékülni. Aki világosabb fogakra vágyik, az még idősebb korban is fehéríttetheti a fogait ill. porcelán vagy direkt héjakkal is orvosolható a probléma.

Vannak azonban a fogak elszíneződésének a kortól független okai is.

Az elszíneződés lehet külső, ami a zománcon jelenik meg, vagy belső, ami a fogak zománc alatti részét, a dentint is besötétíti.


Míg a zománc színének megváltozása többnyire külső hatás következménye, pl. a rossz szájhigiénéből eredő lepedékfelrakódás, fogkő, a dohányzás, sötét bogyós gyümölcsök gyakori fogyasztása vagy színes italok, mint vörösbor, tea, kávé okozta “ártalom”, és professzionális rendelői fogtisztítással megszüntethető, addig a dentin elszíneződése belső eredetű és eltüntetése is nehezebb. Mi vezethet a fogak belső elszíneződéséhez? Bármelyik okot nézzük is, majdnem mind ugyanarra az eredőre vezethető vissza, vagyis a fogbél gyulladására (pulpitis), elhalására, illetve annak kezelésére. A gyulladás kiváltó oka leggyakrabban a fogbél baktériumokkal való fertőződése (általában fogszuvasodás miatt), de mechanikai ingerek (erős ütés, fogsérülések, fogak lecsiszolása, nem megfelelően kivitelezett fogszabályozás, fúrás), erős hőbehatás, vagy a tömések kipolimerizálásához használt lámpa hőterhelése szintén előidézheti, ugyanakkor kémiai ingerek (pl. tömés közben használt anyagok) is szerepelhetnek az okok közt.

A fogbél gyulladása esetenként visszafordítható az ingerek megszüntetésével és megfelelő kezeléssel, máskor viszont nem. Ennek egyértelmű jele a csillapíthatatlan, gyakran elviselhetetlen, tompa, lüktető fájdalom, ami gyakran kisugárzik. A pulpa viszonylag rövid időn belül elhal. Az elsődleges beavatkozás ebben az esetben a gyökérkezelés. A pulpa (fogbél) nekrózisa (elhalás) azonban végbemehet bizonyos esetekben fájdalom nélkül, észrevétlenül is. Ilyenkor általában a fog elszíneződése hívja fel rá a figyelmet.


Fogelhalásból és gyökérkezelésből adódó elszíneződések: Az elhalt fogban megszűnik a keringés, az anyagcsere, ezáltal a fog anyaga törékenyebbé válik és a színe is megváltozik: a bomló bakteriális termékektől, a bevérzésektől szürkés, barnás árnyalatú lesz.

A rosszul kivitelezett gyökérkezelés során vér és elhalt szövetmaradványok pigmentjei rakódhatnak le a fog szöveteiben szintén sötétre színezve azokat.

Bizonyos gyökértömőanyagok úgyszintén okozhatnak elszíneződést, ha a kezelőorvos nem jár el elég alaposan és az anyagból nemcsak a gyökércsatornába kerül, hanem a fog koronai részébe is.


Traumás elszíneződések: Baleset során elmozdult fogaknál előfordulhat, hogy a fog anyagában belső felszívódás alakul ki. A zománcon ebben az esetben a pulpaszövet lilás-vöröses színben tűnik át. Tompa trauma hatására ennek ellenkezője történik. Másodlagos, illetve harmadlagos dentinképződés indul meg a pulpakamrában. Ilyenkor a fog sárgás-elefántcsontszínűre vált.

Gyógyszer okozta elszíneződések: A terhesség alatt, illetve 8 évesnél fiatalabb gyermekeknek adagolt tetracyclin származékok, mint pl.: a tetran a fogak barnás színű, sávos elszíneződését okozzák. A túlzott fluoridbevitel (életkornak nem megfelelő fogkrém, magas fluoridtartalmú élelmiszerek, ásványvizek, fluoridtabletta) fluorosist okozhat, ami a fogzománc márványszerű fehér foltos elszíneződését okozhatja.

Az amoxicillin szedése több mint kétszeresére növelheti a dentalis fluorosis kockázatát.


Születéskori és genetikai problémák által létrejött fogelszíneződések: Amennyiben a megszületés idején jelentősen megemelkedik a bilirubin szintje, az biliverdinné alakul, mely megjelenik a fejlődő tejfog zománcában és dentinjében. A fogak zöldesszürke színűek lesznek, de idő múltával kivilágosodhatnak. A hemolysis (a vér szétesése) okozta fogelszíneződés újszülöttkorban Rh-vércsoport-összeférhetetlenség miatt alakulhat ki. Az így létrejött hemosziderin barnásan színezi el a fogakat. A porphyria, vagyis a hemoglobin-anyagcsere öröklődő zavara is okozhat fogelszíneződést.


Mind a tej, mind a maradó fogazat érintett lehet a barnás elszíneződésben, mely UV fényben színváltozást mutat. A tónus a vöröses-lilás felé tolódik el.Mit lehet tenni, ha fogain elszíneződés jelentkezik? A fogak elszíneződését tehát sok dolog okozhatja más-más színű elváltozást előidézve, de az esetek túlnyomó többségében a fogelhalás áll a háttérben. A sokakat érintő probléma megoldásért kiált, hisz többen emiatt nem mernek mosolyogni, elveszítik magabiztosságukat, önbecsülésüket. Jó hír, hogy az esztétikai fogászat számtalan megoldást kínál a külső/belső fogfehérítéstől kezdve a direkt (tömőanyagból készült) héjakon át a porcelán héjakig. Az első lehetőség a sötét fogak világosítását szolgálja, a héjak pedig a sötétség elfedését.


Ha hasonló problémával küzd, forduljon hozzánk bizalommal! ☺️ Bejelentkezés: +3630/530-2606

887 megtekintés0 hozzászólás

Opmerkingen


bottom of page