top of page

Mit tegyek, ha letört a fogam?

A nyár a kalandok, a bulizás, a szabadtéri sportok időszaka. Sajnos a szórakozás, a pihenés okozta örömbe néha üröm is vegyül. Ilyenkor gyakoribbak a fogbalesetek.

Sokan nem tudják, hogy ilyenkor mi a teendő illetve, hogy milyen következményekkel járhat, hogyan kezelhető a sérülés.


Mai témánk a fog kitörése. Leggyakoribb oka az arcra esés biciklizés vagy motorozás során, de előfordulhat labdajátékok közben, vitorlás bumrúdjától, hintától, mászóka- vagy csúszdabalesetben is.


Mit tegyünk ilyenkor?

Ha már maradó fogról van szó, feltétlenül érdemes megpróbálkozni a visszaültetéssel. Ez természetesen orvosi feladat, de nekünk is van teendőnk:

🔹Keressük meg a kitört fogat! 🔹Ha megtaláltuk, ügyeljünk, hogy csak a koronai részét fogjuk meg! 🔹Semmiképp ne mossuk le, ne próbáljuk letisztítani a fogat! Ennek oka, hogy tisztítás közben eltávolíthatjuk azokat a sejteket, amelyek a visszarögzüléshez szükségesek. Ugyanezért nem szabad megfogni a fog gyökerét sem.

🔹A fogat legjobb a szánkban nyálban tartani, amíg elérünk a fogorvoshoz. Megoldást jelenthet még a direkt erre a célra gyártott sürgősségi doboz, amiben már alkalmas folyadék is van a tároláshoz. Patikában szerezhető be. 🔹Akkor van a legnagyobb esély a fog sikeres visszaültetésére, ha 1 órán belül megtörténik a visszahelyezés. 🔹A visszahelyezett fogat sínezéssel rögzítik a gyógyulás idejére. A gyógyulás kb. 1 hónapot vesz igénybe. Ezen idő alatt kímélni kell a fogat. 🔹Utána félévente ellenőrzik a fog vitalitását, vagyis hogy él-e. Ha a fog elhalna, akkor gyökérkezelni kell, de mégis a saját fogunk van a szánkban. ☺


Kitört tejfogat nem ültetnek vissza, mert sérülhet közben a maradó fog csírája. Ha messze még a fogváltás, helyfenntartóval biztosítják, hogy megmaradjon a fog helye.

Ha netán ilyen baleset éri, forduljon hozzánk bizalommal! A fogbaleseteseket soron kívül fogadjuk.

Bejelentkezés: +3630/530-2606

87 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page