top of page

Melyik implantátumot érdemes választani fogbeültetéshez?

Mindegy, hogy milyen implantátumot ültetnek be?

Egyáltalán nem. A fogbeültetés hosszútávú sikere a precíz tervezés, a nagyfokú műtéti sterilitás és az implantológus tapasztalata mellett attól is függ, hogy milyen "gyártmányú" műgyökér került a csontba.


Márpedig gyártó lassan annyi, mint égen a csillag. Egy laikus pedig képtelen megítélni, hogy a neki ajánlott implantátumban megbízhat-e.

Pontosan úgy, mint az autóknál, itt is van Mercedes, Volkswagen és Trabant is. Egy prémium implantátumtól nyilván több várható el, mint egy "futottak még"-től.


Milyen tényezők befolyásolják, hogy egy implantátum hogyan teljesít? Mindegyik egy titán csavar - mondaná egy laikus. Tulajdonképpen igen, de a minőség a részletekben rejlik.

🐼Az alapanyag, vagyis a titán minősége jelentősen befolyásolja annak élettartamát ill, hogy mennyire biokompatibilis, van-e esetleg allergizáló hatása. A legismertebb gyártók csak megbízható forrásból szerzik be az alapanyagot. 🐼A csavarmenet tervezése a primer stabilitásban játszik szerepet. 🐼Az implantátum felszíne az összecsontosodást kell, hogy segítse. Néhány gyártó egyes implantátumai külön bevonattal is rendelkeznek ennek elősegítésére. 🐼Fontos az implantátum geometriája (formája) is, hisz szerencsétlen esetben a csont is károsodhat tőle. A jó implantátumok megfelelő biomechanikai tulajdonsággal renedelkeznek. 🐼Az implantátumnak nemcsak a csontba kerülő része izgalmas, hanem az is, amire a felépítmény, vagyis a korona vagy híd kerül. A prémium rendszerek a felépítőfejek rendkívül változatos, széles palettájával rendelkeznek, melyek bármilyen anatómiai helyzetre kompromisszummentes megoldást kínálnak. 🐼A legrégibb gyártók rendelkeznek a legtöbb klinikai tapasztalattal, ezáltal a fejlesztéseik a legmegbízhatóbbnak tekinthetők.


Prémium kategóriás gyártók például a Nobel Biocare (Branemark, Replace), a Straumann, az Astra.


Középkategóriásnak tekinthető például a Zimmer, az Alpha Bio, az SGS, a Dentium.

Ezek megbízhatóak, a különbség a prémiumokkal szemben a felépítményükben rejlik. Ezeknél a típusoknál gyakori a kompromisszum, mert kevésbé változatos ez a részük.


Klinikánkon Nobel Biocare valamint AlphaBio és Dentium implantátumokat használunk a fogbeültetéshez.

488 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page