top of page

Meddig bírja egy fogtömés?

Gyakori kérdés, hogy meddig bírja egy fogtömés.

Egy jó anyagból jól elkészített tömésnek legalább 10 évet ki kell bírnia, de nálunk nem ritka a 20-30 éves fotömés sem.


A jó alapanyag fontossága nem lehet kérdés tárgya, éppen ezért mi a többszörös díjnyertes Renamel tömőanyagokat használjuk.


Mit jelent a jó elkészítés?

🌺 Az üreg alapos kitisztítása, minden szuvas rész eltávolítása. Ellenkező esetben a fertőzés továbbhalad. 🌺 A technológiai előírások maradéktalan betartása. 🌺 Ügyelni rá, hogy jó legyen az érintkezési pont a szomszédos fogakkal, ellenkező esetben a fogközök tisztántartása nehézségekbe ütközik, ami újabb szuvasodáshoz vezethet. 🌺 Őrlőfogaknál rágófelszín kialakítás. 🌺 A harapás ellenőrzése. Ha magas marad a tömés, az fogszorítást/-csikorgatást okozhat, ami a tömés idő előtti kipotyogásához vezet.


Ha mindezt szem előtt tartja a fogorvos, az időigényes feladat. Épp ezért nálunk egy nagyőrlő fog megtömése legalább 45-60 percet vesz igénybe. A gyorsan kivitelezett töméseknél érdemes gyanakodni.


Mindazonáltal van néhány dolog, ami jelentősen befolyásolhatja egy tömés élettartamát. Lássuk, hogy mik ezek és hogy mit teszünk ennek kiküszöbölésére.

💙 Fontos, hogy ne kerüljön nedvesség (nyál, vér...) a tömés alá. Ennek érdekében akkor végezzük el a beavatkozást -hacsak nem sürgős- ,amikor már nem gyulladt, nem vérzik az íny. A nyál és a vér izolálására kofferdamot ("gumilepedőt") használunk. 💙 A fogcsikorgatás jelentősen csökkentheti a tömések élettartamát, mert ilyenkor iszonyatos terhelés éri a fogakat. Fogszorító/-csikorgató pácienseinknek olyan harapásemelőt ajánlunk, amivel megelőzhető ez a káros tevékenység ill. kiegyensúlyozzuk a harapást ennek érdekében. 💙 A mély szuvasodások (nagy üreg, vékony falak) roppant mód meggyengítik a fogat, ezért a fog oldala könnyen letörhet a tömésről. Rendelőnk orvosigazgatója, Volom doktor több eljárást (chipses szálerősítés, transzkoronális szálerősítés) is kifejlesztett az ilyen fogak megerősítésére. Tudományos kísérletek igazolják, hogy az így kezelt fogak erősebbek lettek, mint egy érintetlen természetes fog.

Ezekről az eljárásokról már nemzetközi publikáció is született. Akit érdekel, itt elolvashatja: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/…

Ha szeretne hosszútávon tartós és láthatatlan töméseket, szeretettel várjuk!

2 726 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page