top of page

Ki kell cserélni az amalgåm töméseket?

A higany Ă©s az Ăłn ötvözetĂ©bƑl ĂĄllĂł tömƑanyagokat, mĂĄr az Ókori KĂ­nĂĄban is hasznĂĄltak. 1896-ra alakult ki az amalgĂĄm mai keverĂ©si arĂĄnya: 50% folyĂ©kony higany Ă©s 50% fĂ©mpor, amely legalĂĄbb 65% ezĂŒstöt, legfeljebb 29% Ăłnt, legfeljebb 6% rezet, legfeljebb 2% cinket Ă©s legfeljebb 3% higanyt tartalmaz, melynek kikĂ­sĂ©rletezĂ©se dr. John Vladimar Black nevĂ©hez fƱzƑdik.


Nincs még egy, a fogåszatban hasznålatos anyag, mely annyi vitåt våltott volna ki, mint az amalgåm.

Milyen vĂĄdak Ă©rtĂ©k az amalgĂĄmot Ă©s mi igaz ezekbƑl? Ki kell-e cserĂ©lni az amalgĂĄm tömĂ©seket?


💧"Az amalgĂĄm mĂ©rgezƑ a benne lĂ©vƑ higany miatt." Az amalgĂĄm tömĂ©sekbƑl valĂłban szabadul fel higany, de ez csak a tömĂ©s beillesztĂ©sĂ©t, vagy eltĂĄvolĂ­tĂĄsĂĄt, cserĂ©jĂ©t követƑ idƑszakban Ă©szlelhetƑ. EzidĂĄig nem sikerĂŒlt bizonyĂ­tani, hogy ez az egĂ©szsĂ©gre ĂĄrtalmas mennyisĂ©g lenne.

💧"Az amalgĂĄm allergizĂĄl." Viszonylag gyakran fordul elƑ az amalgĂĄmra kialakult allergia, melynek jellegzetes tĂŒnete, a szĂĄjĂŒregben az amalgĂĄm tömĂ©s közelĂ©ben kialakulĂł, fehĂ©r szĂ­nƱ nyĂĄlkahĂĄrtya elvĂĄltozĂĄs, ami a tömĂ©s eltĂĄvolĂ­tĂĄsa utĂĄn eltƱnik.

💧"Az amalgĂĄm tömĂ©sek nem tartĂłsak." Ez Ă­gy nem teljesen igaz. Viszonylag strapabĂ­rĂłak az amalgĂĄm tömĂ©sek, de sajnos szinte mindig talĂĄlunk alattuk mĂĄsodlagos szuvasodĂĄst, ami kezelĂ©s nĂ©lkĂŒl a fogbĂ©l gyulladĂĄsĂĄhoz ill. a fog elhalĂĄsĂĄhoz vezethet. A mĂĄsodlagos szuvasodĂĄs oka, hogy az amalgĂĄm az idƑ folyamĂĄn tĂĄgul, ezĂĄltal kiemelkedik a fogbĂłl. A tömĂ©sek ilyenkor mĂĄr nem zĂĄrnak jĂłl, Ă­gy a fogak alĂĄszuvasodnak a tömĂ©sek szĂ©leinĂ©l keletkezett aprĂł rĂ©seken keresztĂŒl.

💧"Az amalgĂĄm elƑnytelen a szĂĄjnyĂĄlkahĂĄrtya szĂĄmĂĄra." Ez igaz. Ennek oka, hogy a nyĂĄlba merĂŒlve folyamatosan elektromos ĂĄramot termel, ami nem elƑnyös a szĂĄjnyĂĄlkahĂĄrtya szĂĄmĂĄra.

💧" Az amalgĂĄm csĂșnya." Ezzel nem lehet vitatkozni. A fogak zomĂĄncĂĄba az amalgĂĄmtömĂ©sek ezĂŒsttartalma beoldĂłdik, ezĂ©rt az Ă©vek sorĂĄn a fogak is csĂșnyĂĄn elszĂŒrkĂŒlnek.


Az amalgĂĄmot több orszĂĄgban betiltottĂĄk Ă©s ez a trend terjed. KlinikĂĄnkon mĂĄr 1995 Ăłta nem hasznĂĄlunk amalgĂĄmot, hisz a prĂ©mium minƑsĂ©gƱ korszerƱ kompozit tömƑanyagok minden tekintetben elƑnyösebbek. A fentiek alapjĂĄn az amalgĂĄmtömĂ©sek cserĂ©jĂ©t szoktuk javasolni. BejelentkezĂ©s: +3630/530-2606

258 megtekintés0 hozzåszólås
bottom of page