top of page

Fogbeültetés - mi a siker titka?

Bár a fogászati implantátumok beültetése mára rutineljárássá vált, a sikerráta gondos, precíz tervezés és előkészítés, szakszerű műtét,megfelelő sterilitás, jó protetikai és gnatológiai munka, a páciens korrekt szájhigiénéje mellett 90% feletti és akár élethosszig kiválóan szolgálhatnak a műgyökerek, rendre előfordulnak sikertelenségek is.

Mi áll a komplikációk hátterében, hogyan ismerhetők fel és főként hogyan előzhetők meg vagy egyáltalán megelőzhetők-e?


Balsikerként az implantátum elvesztését értékeljük.

Ez megtörténhet röviddel a beültetés után, jellemzően a műtétet követő egy hónapon belül vagy akár évekkel később. Teljesen más az ok. Korai sikertelenséget okozhat például az implantátum helyének nem megfelelő (Pl.hűtés nélküli) preparálása vagy a túl kemény csontszövet miatti fúrás okozta hőkárosodás, ami az implantátumok körüli keményszövetek sérülését, nekrózisát idézi elő, de szerepet játszhat benne bakteriális kontamináció a nem megfelelő sterilitás miatt, az elégtelen primer stabilitás, valamint az implantátum túl korai terhelése is.


Mit teszünk klinikánkon ezek kivédésére? 🍄 A fertőzés elkerülése érdekében a műtétet megelőzően kezeljük az összes szuvas fogat, eltávolítjuk a fogköveket, hogy minimálisra csökkenthessük a szájban a csíraszámot. Fertőtlenítjük a teljes kezelőegységet a széktől kezdve a lámpán át egészen a tömlőkig. Egyszer használatos steril műtéti ruhát, sapkát, lábvédőt és takarót használunk. Fertőtlenítjük a páciens arcát is. A felhasznált eszközök vagy egyszer

használatosak, sterilek vagy többfázisú tisztítási/sterilizálási procedúrán esnek át. 🍄 Implantológusaink magasan képzett szakemberek több évtizedes tapasztalattal a hátuk mögött, akik precízen tervezik meg a beavatkozást, választják ki a megfelelő típusú, formájú és nagyságú implantátumot és végzik el a beavatkozást. 🍄 Nálunk fel sem merül,hogy ne alkalmazzunk hűtést a csont fúrásakor. Ehhez nem csapvizet, hanem infúziós oldatot használunk szintén a fertőzés elkerülése érdekében. 🍄A kemény csont okozta fúrási nehézség és a következményes "csontmegégés" megfelelő technikával szintén kivédhető, ebben is segít tapasztalatunk. 🍄Az implantátumokat 4-5 hónap múlva terheljük. Ha csontpótlásra is szükség van, ez kitolódhat akár 1 évre is. Természetesen nem kell fog nélkül élni ebben az időszakban sem, hisz pácienseink ideiglenes fogpótlást kapnak, melyek elkészítésénél ügyelünk arra, hogy ne terheljük az implantátumot.


Késői sikertelenségről beszélünk, ha a korábban tökéletesen működő, stabil, becsontosodott implantátum körül alakul ki csontveszteség. A késői implantátumelvesztés leggyakoribb oka a túlterhelés és az infekció okozta periimplantitis, vagyis a rettegett implantátum körüli gyulladás. A fertőzés szinte mindig a páciens elégtelen szájhigiénéjére vezethető vissza, ezért komoly felelőssége van annak kialakulásában. A dohányzás és a kezeletlen cukorbetegség elősegítik a folyamatot. A bakteriális gyulladás először csak az ínyt érinti, majd átterjed a csontszövetre is, annak felszívódását okozva.

A tünetek hasonlók,mint a fogágybetegség esetében: 😢 vörös, gyulladt, vérző íny 😢 esetleg gennyes váladék 😢 tasakok 😢 fájdalom 😢 az implantátum mozgathatósága, kotyogása


Klinikánkon prevenciós szájhigiénés oktatásban részesülnek az implantált páciensek és rendszeres ellenőrzést végzünk az esetleges problémák időbeni felismerése érdekében. Az időben elvégzett beavatkozással az implantátumok megmenthetők.


A kései implantátumvesztés másik fő okozója az implantátum túlterhelése. Ezt a nem megfelelően elkészített fogművek, a fogszorítás figyelmen kívül hagyása, a gnatológiában való járatlanság idézi elő. Nem elég tehát a jó implantológiai teljesítmény. Legalább ilyen fontos a gnatológia ismerete, ami a fogak, rágóizmok, állcsontok és az állkapocsízület működésének vizsgálatával foglalkozik.

Klinikánkon az implantátumra készülő fogművek előállítása során az állkapocsmozgások kiemelkedően összetett és pontos műszeres bemérésével (arcíves regisztráció, izomrelaxációs harapásrögzítés, axiográfia és egyéni értékű artikulátor használata) biztosítjuk a lehető legpontosabb munkát.


Ha biztonságos fogbeültetésre, tartós, természetesen szép és kényelmes fogpótlásra vágyik, forduljon hozzánk bizalommal!

91 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page