top of page

A rágózás káros vagy hasznos?

Rengetegen rágóznak az üde lehelet és a szuvasodás megelőzésének reményében. Valóban születtek olyan tanulmányok, melyekben kimutatták,hogy a rágógumit használóknál kevesebb a fogszuvasodás.

Ennek oka azonban nem az, hogy a rágó, mint egy fogkefe megtisztítja a fogakat, hanem a rágás maga beindítja a nyáltermelést és a nyálban kevésbé tudnak szaporodni a szuvasodást okozó baktériumok, mint száraz környezetben. Másrészt szintén a nyálnak köszönhetően semlegesítődnek a szájban lévő savak, melyek ellenkező esetben megbontanák a fogzománcot.

Persze mindez csak akkor igaz, ha cukormentes rágót használunk. A cukros rágógumik mindaddig savban áztatják a fogakat, amíg rágjuk. Meg is lesz az eredménye. Ne feledjük, hogy a rágó nem helyettesíti a fogmosást! Csak arra jó, hogy amikor nincs lehetőségünk fogat mosni, addig is tegyünk valamit a fogak megóvásáért, amíg módunk lesz a fogtisztításra.


Senki ne várja, hogy a rágótól megszűnik a szájszaga! Hiú ábránd, a kellemetlen leheletet ugyanis - kevés kivételtől eltekintve - a fogakon és a nyelven megtapadó lepedék, a fogkő, és a szuvasodás okozza. Ha tehát valakinek nem üde a lehelete, akkor irány a fogorvos!


Ezzel azonban végére is értünk a rágózás pozitív hatásainak. Na jó, még megemlíthetjük a stresszoldást.


Vannak azonban negatív hatások is.

Azzal talán mindenki tisztában van, hogy a rágók is tartalmaznak nem kevés élelmiszeripari adalékanyagot: színezéket, aromákat, ízfokózókat, stb., melyek allergizálhatnak. A bennük lévő cukor káros hatásáról már szóltam, de némely cukorpótlóval sem jobb a helyzet. Az aspartamról például kiderült, hogy kifejezetten káros. Ebből a szempontból a xilitolos rágó javasolható.


Léteznek azonban ennél jóval károsabb hatások is.

Az evés nélküli rágással gyakorlatilag becsapjuk a szervezetet, ami felkészül az emésztésre és nemcsak nyálat, hanem gyomorsavat is termel. A túlzott gyomorsav termelés refluxot okozhat. Összefüggést találtak a rágózás és egyéb emésztőrendszeri panaszok között is. Ennek oka, hogy rágózás közben önkéntelenül sok levegőt is nyelünk, ami a gyomor és a has fájdalmát és puffadást okozhat.

A túlzásba vitt rágózás a rágóízület túlterhelését, kopását is előidézheti. Jellemző tünetek a kattogás, fájdalom szájnyitáskor.


Akkor tilos a rágózás? Természetesen nem, csak mértéket kell tartani. Evés után - amennyiben nincs mód fogmosásra - 5-10 perc rágózás hasznos lehet, de csak cukormentes rágó esetén.

792 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page