top of page

A fogszabályozás új dimenziói - Interjú dr. Felkai Tamással

Invisalign vagy rögzített fogszabályozó?


Dr. Felkai Tamással beszélgettem a témáról, akinek már több, mint 30 éve hivatása és szenvedélye a fogszabályozás.

2002 óta foglalkozik Invisalign láthatatlan fpgszabályozással, tehát bőséges gyakorlatot és tapasztalatot szerzett az elmúlt tizenkilenc évben ezzel az eljárással. Nem véletlen hát, hogy az Invisalign Platinum Plus orvosa, mentora és nemzetközi előadója.

Mint ahogy az sem véletlen, hogy felkérték a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán a digitális orthodoncia alapjainak megteremtésére.

Felkai doktor októbertől csatlakozik a Volom Dental csapatához, ennek kapcsán készült az interjú.


🔹A fogszabályozásról az embereknek általában az a kép ugrik be, hogy ronda fémtappancsok és ívek a szájban. Lehet mással is hatékonyan mozgatni a fogakat?

🔸A fogak mozgatásához ma már nem feltétlenül szükséges a rögzített fogszabályzó…nekik mindegy, honnan jön a mozgáshoz szükséges erő. A pácienseknek viszont nem… Európában 2000-ben kezdte meg hódító útját az Align Technology forradalmian új fogszabályozó eljárása, az Invisalign®.


🔹Ez a módszer képes ugyanarra, mint a fix készülékek?

🔸Kezdetben valóban csak nagyon egyszerű fogmozgatásokra volt képes a rendszer, körülbelül olyanokra, mint a jelenlegi, szintén láthatatlan fogszabályozásnak nevezett követői. Az elmúlt majd két évtized tapasztalatai, a több mint 300 fejlesztőmérnök és a fejlesztésbe fektetett dollármilliárdok azonban folyamatosan hozzák gyümölcseiket. Ma már olyan eszközzé vált ez a módszer, melynek segítségével a legbonyolultabb eseteket is meg lehet oldani.


🔹 Kiknek ajánlaná ezt az eljárást?

🔸Tavaly megjelent az Invisalign® First. Ezzel már kora gyermekkorban – tehát az első maradó fogak megjelenése után - elkezdhető a kezelés, és megoldhatók az akkor még egyszerűbb problémák. Világosabban fogalmazva: 6-tól 99 éves korig mindenkinél alkalmazható.


🔹Csak a fogakat lehet ezzel mozgatni?

🔸Nemcsak…a módszer egyaránt mozgatja a fogakat és az állcsontokat… ha szükséges, akkor egyszerre.


🔹Egyenértékűnek tartja az Invisalign® -t a rögzített fogszabályzókkal?

🔸Sok tekintetben jobbnak tartom. A digitális kezeléstervezésnek és gyártásnak köszönhetően ez az eljárás sokkal precízebb és kiszámíthatóbb eredményt tesz lehetővé.


🔹Mik a legfőbb előnyei ennek a módszernek?

🔸Orvosi szempontból az előbb említett precizitás és kiszámíthatóság, Vannak azonban még olyan tények is, melyeknek egyaránt örül az orvos és a beteg.


🔹Például?

🔸A sokkal könnyebb tisztíthatóság, az étkezési megkötések elhagyása, a rövidebb kezelési idő, az S.O.S.-helyzetek teljes hiánya… hogy csak néhányat említsek. No meg az esztétika… No igen…a páciensek számára kiemelkedően fontos, hogy a fogszabályozó ne látszódjon, és minél kevésbé legyen zavaró. Így igénybe vehetik azok a felnőttek is – menedzserek, színészek, előadóművészek, sportolók -, akik egy rögzített készüléket csak nehézségek és megkötések árán hordhatnának. Persze az is fontos, hogy jóval ritkábban van szükség kontrollra, így azok is kezelhetők Invisalign® -nal, akik bármilyen okból sokat vannak távol, vagy egyáltalán távolabb élnek.


🔹Meggyőzően hangzik…

🔸Számomra az is… már csaknem húsz éve…

🔹Köszönöm a beszélgetést.


Amennyiben érdeklődnek a láthatatlan fogszabályozási eljárás iránt, a +3630/ 530-2606-os telefonon tudnak bejelentkezni Felkai doktorhoz konzultációra.

80 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page