top of page

Biomimetikus tömĂ©s - szĂ©p Ă©s tartĂłs! - InterjĂș dr. Farkas PĂ©terrel

A tudomĂĄny fejlƑdĂ©se a fogĂĄszat terĂŒletĂ©n is töretlen.

Az egyik Ășj vĂ­vmĂĄny a biomimetikus tömĂ©s, amivel akĂĄr egy korona is kivĂĄlthatĂł Ă©s ami mĂĄr rendelƑnkben is elĂ©rhetƑ. Akik hozzĂĄnk jĂĄrnak mĂĄr tudjĂĄk, hogy mindig teret biztosĂ­tunk a leginnovatĂ­vabb technikĂĄknak.

Hogy mi fĂĄn is terem az Ășj eljĂĄrĂĄs, miĂ©rt elƑnyösebb, mint a hagyomĂĄnyos tömĂ©s, errƑl beszĂ©lgettĂŒnk egyik biomimetikus restaurĂĄciĂłs specialistĂĄnkkal, dr. Farkas PĂ©terrel.

🔾Mit takar a biomimetika kifejezĂ©s? đŸ”čA biomimetika a termĂ©szetben elƑfordulĂł szerkezetek vizsgĂĄlatĂĄval Ă©s azok lemĂĄsolĂĄsĂĄval foglalkozĂł tudomĂĄnyĂĄg. A fogĂĄszatban is arra törekszĂŒnk, hogy a restaurĂĄlt fogak a lehetƑ legjobban megközelĂ­tsĂ©k az egĂ©szsĂ©ges eredeti ĂĄllapotot mind kĂŒllemben, mind mechanikailag.

Magyarul tĂșl azon, hogy Ă©lethƱek, hosszĂș tĂĄvon legyenek kĂ©pesek a jĂł funkciĂł betöltĂ©sĂ©re.

🔾Miben tud többet egy biomimetikus tömĂ©s egy hagyomĂĄnyos tömĂ©snĂ©l? đŸ”čNagyon lĂ©nyeges, hogy nem fĂșrjuk szĂ©t a fogat, igyekszĂŒnk a lehetƑ legtöbb foganyagot megmenteni, mivel az egĂ©szsĂ©ges sajĂĄt foganyag rendelkezik a legjobb mechanikai tulajdonsĂĄggal. MĂĄs anyagokat hasznĂĄlunk, mint a hagyomĂĄnyos fogtömĂ©seknĂ©l. ÁltalĂĄban a fogtömĂ©sekhez egyetlen tömƑanyagot hasznĂĄlnak, mi kettƑt, ugyanis mĂĄs tulajdonsĂĄgokkal rendelkezik a fog köpenye, a zomĂĄnc, mint a belseje a dentin, Ă©pp ezĂ©rt nem helyettesĂ­thetƑk ugyanazzal az anyaggal, amennyiben a cĂ©l a termĂ©szeteshez legközelebbi ĂĄllapot elĂ©rĂ©se. Ugyancsak kĂŒlönbözik a ragasztĂłanyag Ă©s a technika is, ezĂĄltal meg tudjuk erƑsĂ­teni a nagyon meggyengĂŒlt fogakat is. A vĂ©geredmĂ©ny pedig az, hogy a biomimetikus tömĂ©sek sokkal strapabĂ­rĂłbbak, jĂłval tovĂĄbb tartanak.



🔾EbbƑl nekem az jön le, hogy jĂłval macerĂĄsabb egy ilyen tömĂ©s elkĂ©szĂ­tĂ©se. đŸ”čEz Ă­gy igaz. JellemzƑ a nagy precizĂ­tĂĄson tĂșl a magas idƑrĂĄfordĂ­tĂĄs, hisz a tömƑanyag behelyezĂ©se lassabb Ă©s igen pontosan kivitelezett eljĂĄrĂĄs. Nem lehet “akĂĄrhogy” betenni a tömĂ©st. Nagyon vĂ©kony rĂ©tegekben visszĂŒk be az anyagokat, amelyek nem felcserĂ©lhetƑ felhasznĂĄlĂĄsi rendje szintĂ©n titka a tartĂłs sikernek. A fog zomĂĄncĂĄnak pĂłtlĂĄsĂĄra nagyon erƑs Ă©s kemĂ©ny tömƑanyagot hasznĂĄlunk, aminek rövid ĂŒvegszĂĄl töltĂ©sƱ alĂĄbĂ©lelƑ tömƑanyaggal biztosĂ­tunk megfelelƑ rugalmas alĂĄtĂĄmasztĂĄst, Ă­gy helyettesĂ­tve a fog belsƑ teherviselƑ rĂ©szĂ©t, a dentint. Nagyon letört Ă©s hiĂĄnyos fogak esetĂ©n polietilĂ©n rostot is ĂĄgyazunk a fogba, ami tudomĂĄnyosan igazoltan jelentƑs stressz elnyelƑkĂ©nt mƱködik (egyfajta belsƑ lökhĂĄrĂ­tĂł). A tömƑanyag fogszövethez rögzĂ­tĂ©sĂ©hez hasznĂĄlt ĂĄltalĂĄnos ragasztĂłrendszerek kötƑereje sajnos idƑvel csökken, ezĂ©rt mi a tömĂ©sekhez tudomĂĄnyosan bizonyĂ­tott, hosszĂș tĂĄvon (több mint 10 Ă©v) leginkĂĄbb mƱködƑ anyagokat Ă©s eljĂĄrĂĄsokat alkalmazunk. Van amikor a fenti eljĂĄrĂĄsok is tovĂĄbbi kiegĂ©szĂ­tĂ©st igĂ©nylenek. KĂŒlönleges szĂĄlerƑsĂ­tĂ©ses technikĂĄinkkal az egĂ©szen kis falakkal rendelkezƑ fogakat is fel tudjuk Ă©pĂ­teni.

🔾Mikor ajĂĄnlhatĂł a biomimetikus tömĂ©s? đŸ”čHa valakinek nagy anyagmennyisĂ©g hiĂĄnyzik a fogĂĄbĂłl Ă©s nem szeretnĂ© azt koronĂĄval pĂłtoltatni, Ă©s persze akkor is, ha egyszerƱen kiemelkedƑen hosszĂș Ă©lettartamĂș tömĂ©sekre vĂĄgyik az ember.

🔾Az ilyen tömĂ©sekre a garancia is hosszabb? đŸ”čTermĂ©szetesen.

A tömĂ©sekrƑl Ă­rĂĄsos bizonylatot (Biomimetic Restauration Passport) is kiĂĄllĂ­tunk.

🔾Hogyan lehet ilyen tömĂ©st igĂ©nyelni? đŸ”čMondja el ĂłhajĂĄt recepciĂłsunknak Ă©s kĂ©rjen idƑpontot biomimetikus tömĂ©s konzultĂĄciĂłra Dr Farkas PĂ©ter vagy Dr.Volom AndrĂĄs Biomimetikus RestaurĂĄciĂłs specialistĂĄkhoz. BejelentkezĂ©s: +3630/530-2606

2 340 megtekintés0 hozzåszólås

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page