top of page

Ki kell cserélni az amalgám töméseket?

A higany és az ón ötvözetéből álló tömőanyagokat, már az Ókori Kínában is használtak. 1896-ra alakult ki az amalgám mai keverési aránya: 50% folyékony higany és 50% fémpor, amely legalább 65% ezüstöt, legfeljebb 29% ónt, legfeljebb 6% rezet, legfeljebb 2% cinket és legfeljebb 3% higanyt tartalmaz, melynek kikísérletezése dr. John Vladimar Black nevéhez fűződik.


Nincs még egy, a fogászatban használatos anyag, mely annyi vitát váltott volna ki, mint az amalgám.

Milyen vádak érték az amalgámot és mi igaz ezekből? Ki kell-e cserélni az amalgám töméseket?


💧"Az amalgám mérgező a benne lévő higany miatt." Az amalgám tömésekből valóban szabadul fel higany, de ez csak a tömés beillesztését, vagy eltávolítását, cseréjét követő időszakban észlelhető. Ezidáig nem sikerült bizonyítani, hogy ez az egészségre ártalmas mennyiség lenne.

💧"Az amalgám allergizál." Viszonylag gyakran fordul elő az amalgámra kialakult allergia, melynek jellegzetes tünete, a szájüregben az amalgám tömés közelében kialakuló, fehér színű nyálkahártya elváltozás, ami a tömés eltávolítása után eltűnik.

💧"Az amalgám tömések nem tartósak." Ez így nem teljesen igaz. Viszonylag strapabíróak az amalgám tömések, de sajnos szinte mindig találunk alattuk másodlagos szuvasodást, ami kezelés nélkül a fogbél gyulladásához ill. a fog elhalásához vezethet. A másodlagos szuvasodás oka, hogy az amalgám az idő folyamán tágul, ezáltal kiemelkedik a fogból. A tömések ilyenkor már nem zárnak jól, így a fogak alászuvasodnak a tömések széleinél keletkezett apró réseken keresztül.

💧"Az amalgám előnytelen a szájnyálkahártya számára." Ez igaz. Ennek oka, hogy a nyálba merülve folyamatosan elektromos áramot termel, ami nem előnyös a szájnyálkahártya számára.

💧" Az amalgám csúnya." Ezzel nem lehet vitatkozni. A fogak zománcába az amalgámtömések ezüsttartalma beoldódik, ezért az évek során a fogak is csúnyán elszürkülnek.


Az amalgámot több országban betiltották és ez a trend terjed. Klinikánkon már 1995 óta nem használunk amalgámot, hisz a prémium minőségű korszerű kompozit tömőanyagok minden tekintetben előnyösebbek. A fentiek alapján az amalgámtömések cseréjét szoktuk javasolni. Bejelentkezés: +3630/530-2606

253 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page